СДВР и прокуратурата поемат незаконната сеч в Борисовата градина

Столична община налага глоба от 100 000 лв. на собствениците на къпалнята "Мария Луиза"

OFFNews 03 февруари 2023 в 08:52 2126 0

Сеч в Борисовата градина

Снимка СО

Незаконна сеч в Борисовата градина

Екипи на общинска полиция обикалят в столичната Борисова градина около къпалнята „Мария Луиза“ заради незаконната сеч там. Кметът Йорданка Фандъкова сезира СДВР и прокуратурата за случая с отрязаните без разрешение дървета. 

Нарушена е и целостта на терена вследствие тежката строителна механизация, образували са се коловози и има прясно отсечена дървесна растителност. Извършените дейности са в драстично нарушение на действащата нормативна уредба и пряко погазват законовите разпоредби, твърдят от Столична община. 

При проверката на 1 февруари беше установено и документирано отсичане на 20 дървета, за които няма издадено разрешително. На 26 януари кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета в терена, като реално отсечените дървета не съответстват на разрешените и са значително повече. Съставен е акт за административно нарушение и е изготвено писмо до дружеството собственик, което следва да се яви за налагане на предвидената санкция. 

„Не става въпрос само за отрязани дървета, но и за деформиране на терена. Има изкопни насипи и изкореняване с цел заличаване на уликите. Санкциите ще бъдат в максимален размер – 100 000 лева“, заяви тази сутрин Цветан Тодоров,  директорът на дирекция „Контрол на строителството“, по бТВ. 

Според Гергана Пирозова, създател на групата да спасим „Борисовата градина“, са изсечени не 20, а поне 100 дървета. "Съдържанието на протокола е невярно“, посочи Пирозова. 

“Когато дойдохме на място, установихме, че на база издаденото разрешително е трябвало да бъдат премахнати пет сухи бора и пет широколистни дървета при подпорните стени и стъпалата на басейните. Видяхме обаче, че сухите дървета стоят, а са изсечени дървета, за които няма издаден разрешителен документ“, каза Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система“. 

Трайчо Трайков, кмет на район "Средец": 

От дружеството-собственик поискаха разрешение за премахване на 11 дървета. Експертите от района отидоха и изготвиха оценка - пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни.

В разрешението, което издаваме и важи за две години е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа прединачалото на премахването. След като е информиран, районен експерт - еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението - маркира дървета за премахване по Разрешението. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Като средство за контрол е задължителната направа на снимки на натоварената дървесина. В противен случай, системата не разпечатва превозен билет.

В конкретния случай, уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 01.02.2023г. не е постъпвало.

Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря. Веднага се разпоредих експерти от района да се свържат с Паркове и градини и Зелена система и да отидат на място. Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят. 

През два часа минава патрул на общинска полиция, а представители на район Средец и ОП Паркове и градини отидоха и през нощта. За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение. Има издадена от главния архитект на СО виза за проектиране. В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews