СДВР не е засякла Сертов заради проблеми с камерите

OFFNews 12 декември 2014 в 18:59 6016 2

Петко Сертов

От СДВР не са успели да засекат бившия директор на ДАНС Петко Сертов при излизането му от София, защото системата им за видеонаблюдение е неизправна, научи OFFNews.

В началото на седмицата стана ясно, че Сертов е засечен за последно в Петрич. Той е бил заснет от камери по пътя между София и Петрич.

Тогава шефът на СДВР Младен Маринов обясни пред OFFNews, че не са засекли кога Сертов е напуснал столицата, защото "няма камери навсякъде". За последно автомобилът е бил видян в централната част на София.

Днес стана ясно, че МВР спешно търси възможности за решаване на проблема със следгаранционната поддръжка на системата за видеонаблюдение на СДВР.

От правителството съобщиха, че в момента системата функционира, но има технически проблеми с част от модулите и аналитичните функции, заложени в нея. Експерти оценяват възможностите за бързото възстановяване на всички функции за нормалното експлоатиране на системата и обезпечаването им с необходимите финансови средства.

Проблемът е бил обсъден днес с премиера Бойко Борисов, като освен това е създадена работна група в МВР.

Бившият шеф на ДАНС е в неизвестност от 5 декември, когато за последно е забелязан в автомобил "Опел Астра", сив металик, производство 2009 година. Последният, който го е видял, е пазачът на помещението, където бил паркиран автомобилът му. Колата, с която е тръгнал, не е негова собственост, но той често я е ползвал. 

Когато Сертов е напуснал дома си, той е оставил и двата си мобилни телефона. Той е обявен е за общонационално издирване на 6 декември по молба на съпругата му.

Очертаха се две основни версии за изчезването на бившия шеф на ДАНС. Едната е, че той е отишъл на уговорена среща, а другата - че става въпрос за инцидент от личен характер.

След това жена му публикува отворено писмо до медиите, в което заявява, че мъжът й не се е самоубил и няма семейни проблеми. Тя каза още, че Сертов често излизал извън града и шофирал по пусти места в страната.

В началото на седмицата стана ясно, че Петко Сертов се издирва в пограничния планински район на Южна България.

Вчера стана ясно, МВР има данни за срещи и конкретни места, на които е бил бившият шеф на ДАНС. Вертолет е огледал района около Мухово, Тополница и Петрич, където се е предполагало, че може да е Сертов.

Следите му обаче се губят около границата с Гърция, където бившият шеф на ДАНС работи като консултант по проект.

Сертов се издирва и от Интерпол, защото ако е преминал границата към страни, които са част от ЕС, не е задължително властите да са го регистрирали.

Петко Сертов ръководеше ДАНС от създаването й през 2008 г. до лятото на 2009 г. Беше и директор на БОРКОР (Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет). Сертов беше освободен от поста от настоящия премиер Бойко Борисов през март 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!