Писанчев: Около случая с Петко Сертов се създаде много митология

OFFNews 11 декември 2014 в 18:06 2412 2

Около този случай се създаде много голяма митология. Докато не намерим някаква инфорпмация за г-н Сертов, колата и т.н., всичко са само версия и предположения.

Това коментира шефът на ДАНС Владимир Писанчев след заседанието на комисията за контрол на службите в парламента. Той обясни, че ДАНС не работи по издирването на Сертов, но има възложени задачи по случая и ако има информация тя ще бъде предадена на МВР. 

С Петко Сертов настоящият шеф на ДАНС се е виждал за последно на 4 януари, когато е празникът на службата. Оттогава той не поддържал контакти с него. Писанчев каза, че бившите шефове на служби могат да са полезни с експертизата си и би трябвало те да остават на работа в системата. 

"Има прекалено много твърдения за ДАНС на последък". Така Писанчев отговори на въпрос за политическо влияние върху службата. 

На заседанието на комисията в парламента днес шефът на ДАНС е изложил мотивите си против промените в Закона за МВР. В преходните и заключителни разпоредби се регламентират промени, които касаят шефа на ДАНС и изискванията, на които той трябва да отговаря, за да заеме поста. Както и при главния секретар на МВР, така и при председателя на контраразузнавателната агенция, има промени, на които и Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев не отговарят. Писанчев обаче не смята, че промените в закона са направени заради тях двамата. 

"Едва ли ние сме най-важните хора в този законопроект, но законът за ДАНС не бива да се променя с преходните и заключителни разпоредби за други ведомства", коментира Писанчев. Той каза още, че все повече се налага и мнението дирекцията за технически операции в ДАНС да бъде запазена, а не да премине изцяло в ДАТО, както беше предвидено преди това. 

Владимир Писанчев отчете 400 досъдебни производства, които са образувани по акции на ДАНС само за 2014 година. Делата са за организирана престъпност и корупция, при които има оставени в ареста около 100 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!