Руската рубла кацна върху 'руския военен корабль'

Владислав Иноземцев 09 март 2022 в 16:10 6838 2

Заглавието е взето от коментар на Владислав Иноземцев в неговата страница във ФБ. Иноземцев отбелязва, че това твърдение, което не е негово лично, „идеално описва състоянието на динамиката на руската рубла” днес.

Владислав Иноземцев беше водещ експерт в икономическия екип на предишния президент на Русия - Дмитри Мeдведев, 2008–2012 година.

През последните дни, в други свои постове, Иноземцев отбелязва:

Бойните действие в Украйна от катаклизъм постепенно се превръщат в нещо привично. И на властите в Русия им се налага да се замислят за това как ще функционира икономиката в условията на „отсъединяване” от външния свят.

На пръв поглед въведените санкции имат катастрофичен характер, но колкото и да е странно, властите могат да намерят отговор. Отговорът ще бъде свързан с особените свойства и механизми, които предлага обявяването на несъстоятелност: Кремъл може да се позове на това, че резервите на Централната банка на Русия, не по малко от 360 млрд. долара, са под арест, и да замрази погасяването на външните задължения на страната. Резервите и задълженията включват: външният дълг по еврооблигации и други кредитни линии - 20,5 млрд. долара, задълженията към чужди физически и юридически лица по руските държавни ценни книжа – 46,6 млрд., вложения на нерезиденти на руския фондов пазар и външни кредитни задължения на компании и банки, без дълговете към преки инвеститори – 252,4 млрд.

По отношение на финансовите преводи, Русия не е напълно изолирана от външния свят. Транзакциите могат да се осъществяват чрез банки, които не са под санкции. Обаче срещу допълнителни провизии.

Златният резерв от 2300 тона ще позволи на гражданството да бъде предложено физическо злато като средство за съхраняване на печалбата и на спестяванията. При това в неограничени количества. Това ще намали натиска върху рублата на валутния пазар. С две думи, напълно е възможно финансовият крах да бъде заобиколен.

За разлика от финансовите кризи през 1998 и през 2008 г. обаче днес проблемът не лежи основно и само във финансовата сфера.

Най-сериозният удар Русия ще получи от западните компании, които закриват своя бизнес в страната. Днес в крупните икономики по света практически няма нито една позиция, която е само и единствено продукт на местното производство. Почти всичко се произвежда с участието на чужди технологии и детайли. И Русия не е изключение: в АвтоВАЗ чуждите комплектуващи представляват 20% от цената на финалния продукт. В производството на гражданския лайнер за къси разстояния – Сухой Суперджет – до 60%. Монтажът на чужди автомобилни компании в Русия е вече само спомен. Такава е и перспективата при производството на повечето видове оборудване, на битова техника, на мебели и на много други позиции.

Относителен успех по отношение на този проблем беше постигнат единствено в селското стопанство, където Русия успя да премине основно към местни суровини и материали, да съкрати вноса на храни и като цяло да увеличи съществено общата продукция. С изключение на тоталната зависимост на птицевъдството от вноса на инкубационни яйца и по отношение на някои критични позиции от семенния фонд.

Въпросът за заместване на вноса със собствено производство остава критично важен, но през последните десет години, докато Кремъл се готвеше за конфронтация със Запада – този проблем се решаваше напълно неудовлетворително.

Днес главният проблем на Русия е в това, че за последните няколко десетилетия т.нар. ефективни управленци се изразяват все повече като водещи финансисти. А властите свикнаха, че проблемите се считат за решени, ако бъдат залети с финансов ресурс.

Но това далеч не е продуктивно и основно се трансформира в корупционна почва по цялата верига.

В Китай, противно на този подход, повечето крупни планове за развитие са разписани в натуралното им изражение. В Русия програмите се градят върху определени суми за инвестиране. Тези суми, от своя страна, след малко или повече време, най-често се трансформират в недвижима собственост в Европа или в други топли страни, а най-често в лични сметки в офшорни компании.

В епохата на СССР, в една или друга степен, Русия успяваше да се справи с този проблем, но в условията на днешната Руска федерация очевидно този патент е окончателно загубен.

Очаква се в близките дни Иноземцев да коментира въведените на 8 март т.г. от Централната банка „временни ограничения и ред за операциите с валута” от физически и юридически лица, считано от 9 март, до 9 септември 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

09.03 2022 в 16:58

Кудос!

-8580

1

РаССийската рубла е по-евтина от тоалетната хартия. Започвам да се питам жив ли е Лилипутин?
 
X

Да помогнем на украинските деца!