Работодателите подават документи в НОИ въпреки електронните болнични

OFFNews 23 март 2015 в 22:04 16520 3

Работодателите са принудени да подават лично документи в НОИ, въпреки въвеждането на електронните болнични листове.

Причината за това е, че лекарите могат да изпращат болничните директно в НОИ, но работодателите все пак трябва да подават лично в НОИ съпътстващите документи към болничния. Част от документите се подават на хартиен носител, а други трябва да са качени на електронен носител, съобщи БНТ.

За да се спести време, много от работодателите подават наведнъж болничните на служителите си в последния момент.

Това води до забавяне на информацията и до натрупване на опашки пред гишетата в НОИ.

Така въпреки очакваното по-бързо изплащане на болничните листове след въвеждането на електронните болнични, изплащанията на обезщетенията става още по-бавно.

От НОИ съобщават и за друг проблем след въвеждането на електронния болничен лист – ако има допусната грешка в болничния, тя се открива едва в НОИ и поправянето й отнема време.

Когато лекарят е допуснал грешка, е сбъркал и работодателят и проверката на информацията по обратния път е много трудно да се провери и да се оправи проблема, но работим в тази посока, обясни директорът на Дирекция „Парични обезщетения“ в НОИ Светлозар Манолов.

Предвижда се работодателите да могат да изпращат съпътстващите болничния лист документи по електронен път от началото на 2016 г., което би трябвало да намали три пъти времето за изплащане на обезщетението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!