Работодателите подават документи в НОИ въпреки електронните болнични

OFFNews Последна промяна на 23 март 2015 в 22:04 14998 3

Работодателите са принудени да подават лично документи в НОИ, въпреки въвеждането на електронните болнични листове.

Причината за това е, че лекарите могат да изпращат болничните директно в НОИ, но работодателите все пак трябва да подават лично в НОИ съпътстващите документи към болничния. Част от документите се подават на хартиен носител, а други трябва да са качени на електронен носител, съобщи БНТ.

За да се спести време, много от работодателите подават наведнъж болничните на служителите си в последния момент.

Това води до забавяне на информацията и до натрупване на опашки пред гишетата в НОИ.

Така въпреки очакваното по-бързо изплащане на болничните листове след въвеждането на електронните болнични, изплащанията на обезщетенията става още по-бавно.

От НОИ съобщават и за друг проблем след въвеждането на електронния болничен лист – ако има допусната грешка в болничния, тя се открива едва в НОИ и поправянето й отнема време.

Когато лекарят е допуснал грешка, е сбъркал и работодателят и проверката на информацията по обратния път е много трудно да се провери и да се оправи проблема, но работим в тази посока, обясни директорът на Дирекция „Парични обезщетения“ в НОИ Светлозар Манолов.

Предвижда се работодателите да могат да изпращат съпътстващите болничния лист документи по електронен път от началото на 2016 г., което би трябвало да намали три пъти времето за изплащане на обезщетението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2015 в 11:45

Какво са виновни работодателите в случая? Има срок за подаване на документите - в общия случай това са 2 файла и единия от тях отпечатан във вид на придружително писмо. Документите се подават до 15-то число на месеца, следващ месеца на получаването на болничния лист и останалите бумаги от служителите. За НОИ явно е проблем да ги получава електронно - защо ли, дали не защото ще трябва да съкратят доста хора от гишетата?
Как си представяте за един лист и два файла някой да ходи до НОИ след получаването на всеки болничен лист? В София това става на един адрес! Има ли НОИ капацитета да посрещне ежедневното носене на флашки и хартийка без чакане на опашка? Кой ще плати това време - за носене и приемане на файлове и документи ежедневно? Не стига, че работодателят плаща първите три дни - повечето болнични са за 3 дни, не стига, че играе ролята на посредник, ами е и виновен.
Защо не казвате, че обезщетенията се изплащат след подаването на декларация 1 за съответния период, което е до 25-то число на следващия месец? Ако на 10-ти март служител представи болничен лист и работодателят го занесе още в същия ден в НОИ, обезщетението няма да бъде платено преди работодателят да подаде декларация 1 за лицето за март, а това става след изчисляването на заплатите за март - т.е. в април....
Защо не приемате в НОИ документите от лицата, които имат право на обезщетение? Защо те не си декларират отпуските, пропуснатите работни дни и часове и правото на обезщетение? Защо работодателят като разреши отпуска на майката, който няма право да и откаже, трябва да и попълни и изиска документи, да и обясни какво трябва да попълни и подпише, че и да ги занесе в НОИ? Защо тя не си пусне отпуска и не отиде в НОИ да си декларира правото на обезщетение или не го направи с ПИК?
Защото на НОИ така им е по-лесно - някой друг да им върши работата безплатно и да е виновен за всичко.
Да, доскоро, представете си, и отговорността да прегледа болничния лист и да определи дали той е редовно издаден и правилно попълнен, имаше работодателят!

24.03 2015 в 00:18

Бюрократичната армия не се дава . Така ще е и с Електронното правителство , Електронната здравна карта и всичко подобно с което ще се правят опити да се пребори тази Хидра - бюрокрацията. От 10 години се правят несполучливи опити за въвеждане на Електронно правителство и въпреки потрошените близо 200 мил.лева до момента нищо не се случва , само обещания и заклинания. Президента да вземе да инициира Референдум по този въпрос ,че да се получи задължение да се стартира Електронното правителство и всичко останало за да се бори корупцията.

23.03 2015 в 22:38

А добър ден! сетихте се. За всеки, който малко от малко разбира още като я въведоха тая система беше ясно, че ще забоксува. При работодателите няма абсолютно никаква промяна - ни електронна, ни нормативна (поне да ги задължат в някакъв кратък срок да подават болничните). Би било интересно журналистите да потърсят информация как, кога и дали ще бъде решен тоя проблем. Иначе всичко си остава работа на парче и пари, изхарчени в нечий интерес.