Опровержение: ''Твърде смело директорката на 20-о училище твърди, че не съм завела дело срещу нея''

Обмислям да съдя Галина Тимова и за уронване на доброто ми име и разпространяване на лична информация за мен в превишение на служебните й права - пише до OFFNews учителката по немски език Светлана Карабельова

Александра Маркарян 23 май 2023 в 07:15 61051 4

Светлана Карабельова (на малката снимка)

Снимка Архив

Светлана Карабельова (на малката снимка)

Какво се случва в централното 20-о училище в София, чиято емблема е чуждоезиковото обучение? Статията ни "Госпожата каза да си рисуваме: родители разказват как оценяват децата им по... немски в престижно софийско училище" - в която майки и бащи на малки ученици споделят как заради огромното - по думите им - текучество на учители се е стигнало до ситуацията часове по немски да водят некомпетентни хора - предизвика брожение и реакции.

Една от тях бе на уважаваната от родителите учителка и титуляр по немски език г-жа Светлана Карабельова, за която те разказаха, че е била наказана от директорката, а дъщеря ѝ - също учителка по немски - освободена. Директорката г-жа Галина Тимова коментира двата случая в интервю, публикувано в същата статия. След излизането ѝ г-жа Карабельова ни потърси с желанието да внесе яснота и опровергае твърдения на директорката за нея и дъщеря ѝ Александрина Кантурска. Публикуваме текста, който г-жа Карабельова ни изпрати.

Казвам се Светлана Карабельова и в момента преподавам немски език на учениците от 6-ите класове на 20. ОУ „Тодор Минков“. В 20. ОУ съм учител от 2010 година с прекъсване от няколко години. Завършила съм немска езикова гимназия и немска филология и съм сертифициран изпитващ към "Гьоте-институт". Посочвам тази информация, за да знаят Вашите читатели каква е моята компетентност като учител по немски език.

В началото на тази година ми беше наложено дисциплинарно наказание „забележка“, което смятам, че е неправомерно и което, противно на изложеното в интервюто на директор Тимова, аз обжалвам. Делото е заведено на 05.04.2023 г. и е под номер 17808/23 г., на СРС (Софийски районен съд), 79-и състав. Прилагам информация от Единния портал за електронно правосъдие, за да сте сигурни, че такова дело има и то е висящо.

Не искам да коментирам на настоящия етап самото дисциплинарно наказание, тъй като тече съдебен процес и последната дума ще има съдът. Твърде смело обаче директор Тимова твърди, че: „Няма съд, тя не ме съди за това наказание. Няма заведено дело“, тъй като преди завеждане на делото се опитах да комуникирам с нея в писмен вид и да поискам отмяна на „забележката“. Подчертах, че ще търся правата си, включително чрез съд. Затова е логично директор Тимова да очаква завеждане на делото, а не да твърди, че никой не я съди. Няма да коментирам и споделената от нея информация за „основанието“ на наказанието ми, защото го считам за лична информация, която няма право да коментира, особено в медиите. Обмислям да заведа дело срещу физическото лице Галина Тимова за уронване на доброто ми име и разпространяване на лична информация за мен, като е превишила служебните си права.

По отношение на казуса с дъщеря ми Александрина Кантурска:

Тя започна работа в 20. ОУ през януари 2021 г. като учител начален етап, първоначално на половин работен ден, а от есента на същата година - при пълна трудова заетост. И към момента на сключване на трудовия ѝ договор, и към момента на получаване на предизвестието за прекратяване на договора ѝ тя е студентка в ЮЗУ „Неофит Рилски“ по специалност „Английска филология с немски език“, което се води рядка специалност.

Предизвестието, което ѝ беше връчено за освобождаване на заеманата длъжност в 20. ОУ, е на основание чл. 328, ал. 1 т. 6 от КТ (Кодекса на труда) – "служителят не притежава необходимото образование за длъжността – висше".

Излиза, че моята дъщеря е имала необходимото образование през 2021 г., но през 2023 г. тя вече го е „загубила“. Ясно е, че тук прозират други мотиви на директор Тимова, според мен.

Дъщеря ми има сертификат за изпитваща към "Гьоте-институт", точно като моя. Ние бяхме изпратени на курс от 20. ОУ (със служебен отпуск) и след курса имахме няколко месеца да се подготвим и да се явим на изпит, който, както се вижда, успешно сме издържали. Наивно е да се каже, че "Гьоте-институт" раздава сертификатите си като подаръци.

И накрая, дъщеря ми не напусна по взаимно съгласие, както твърди директор Тимова. Беше ѝ връчено предизвестие за прекратяване на трудовия ѝ договор, след което тя бързо си намери ново учителско място, съответно реши да не изчаква срока на предизвестието си и подаде заявление за прекратяване на договора ѝ по взаимно съгласие, което директор Тимова прие.

Към писмото си г-жа Карабельова прилага и двата сертификата от "Гьоте-институт" - нейният и на дъщеря ѝ:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

4

Козин Човков

23.05 2023 в 20:59

Явно ситуацията не е толкова проста. Дъщерята, като е толкова квалифицирана, защо учи в най-лошото учебно заведение в България, ЮЗУ? Там е завършил Делян Прасевски. И как изобщо студентка в неквалифицирано учебно заведение може да бъде назначена на работа като висшист? А и сертификатите за А1 и А2, както посочиха по-долу, дават повод за размисъл.

865

3

Constanza

23.05 2023 в 20:36

Наистина, защо само А2?

1000

2

Azizam

23.05 2023 в 12:54

Много е неприятно като има дразги в колектива. Един друг въпрос си задавам като чета текста на госпожа Карабельова- немска гимназия, немска филология, а сертификат за изпитващ по А1 и А2??? Само немска гимназия се завършва с В2 дори С1. Най- ниското ниво е според мен даже обидно като се претендира за ценз. ????

10298

1

AntiZ

23.05 2023 в 08:50

Няма по-голям враг за простака от интелигентния, образования и начетения човек. Всички проблеми на тази Земя са заради Простия Човек. Всички, до един! Без изключение.

 
X

Да помогнем на украинските деца!