Общински съветници от БСП питат кмета на София за заведенията по Витошка

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2017 в 19:04 1911 0

Заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова и общинските съветници Борис Цветков и Николай Николов внесоха три питания към кмета на София Йорданка Фандъкова.

Те са свързани с шума от заведенията по бул. "Витоша", продължаващото напрежение в квартал "Стрелбище" около плановете за изграждане на небостъргач и възможностите за включване в инвестиционната програма на СО на три детски градини на територията на квартал "Дружба 1", които се нуждаят от ремонт и разширяване. 

Питането на Милка Христова е по повод оплаквания на граждани, които живеят около пешеходната зона на бул. "Витоша". "В участъка между улиците "Хан Аспарух" и "Денкоглу" са разположени множество заведения. Повечето от тях бяха с изнесени маси на булеварда през лятото. А в момента има изградени временни постройки - "зони за пушачи", които са много по-големи по площ от самите заведения. На практика търговската дейност се осъществява на булеварда, заемайки по-голямата част от пешеходната зона и препятствайки нормалното му ползване от гражданите и гостите на столицата, които са принудени да "слаломират" между маси, столове и допълнителни конструкции, обяснява Милка Христова. - Особено конфликтна е ситуацията край така наречения шадраван на бившата пресечка с ул. "Парчевич". Около изкуствено "създадения тупик" са изградени пешеходни ръкави, отнемащи от платното за движение на тази улица, върху които са разположени шатри, маси, столове и чадъри на заведения. Тази ситуация пречи на живеещите в съседните сгради, като им отнема нормалния достъп до домовете им, включително и на достъп на линейките на "Спешна помощ". Наред с това през изминалия летен и есенен сезон заведенията, разположени по булевард "Витоша" работеха след 0,00 часа в нарушение на Наредба №1 на Столична община за обществения ред, пречейки и смущавайки нормалния живот на хората, живеещи в разположените в непосредствена близост жилищни сгради".

В тази връзка Милка Христова отправи пет въпроса до кмета на София. Първият от тях е какви проверки са извършени по време на законността на изградените временни постройки, какви са констатациите и какви мерки са предприети за премахване на незаконните, както и какви санкции са наложени. Освен това, заместник-председателят на СОС от БСП пита дали са правени проверки относно спазването на работното време на заведенията по бул. "Витоша" и на нивата на шум от тях, както и каква част от наложените глоби при извършените проверки е събрана. Милка Христова настоява да получи информация и за това какви мерки ще бъдат взети във връзка със създадената ситуация на улица "Парчевич". 

В общо питане във връзка с продължаващото напрежение сред гражданите в квартал "Стрелбище" по повод заградения терен от 3000 квадранти метра, в който попада изграден асфалтов двупосочен път, улично осветление, две пешеходни алеи, зелена площ, подземни мрежи и съоръжения, общинските съветници от БСП Борис Цветков и Николай Николов имат три въпроса. "Настояваме столичният кмет да обясни какви са предприетите действия от структурите на СО за проверка. Има ли нарушения и какви действия са предприети за налагане на съответните санкции, ако има нарушения, каза Борис Цветков. - Искаме да знаем какви действия ще предприемат структурите на СО, за да бъде защитен общественият интерес. Освен това, кметът да информира дали има длъжностни лица от структурите на СО, които със свои действия или бездействие са допуснали извършването на нарушения от страна на фирма НИКМИ при унищожаването на общинска зелена площ". 

Третото питане до столичния кмет е от Борис Цветков и е свързано с възможностите за включване в инвестиционната програма на СО или решение на СОПФ за изграждане и ремонт на етернитовите сгради на 36-а и 96-а детска градина, както и за смяна на дограмата на филиала на 21-а в "Дружба 1". 
"Вече няколко пъти съм отправял въпроси към кмета за реконструиране на етернитовите сгради на двете детски градини. В отговора на последния ми подобен въпрос от 20-и април 2016-а получих уверение, че в проектобюджета на СО за 2017 година ще бъде предложено за включване изграждането на първия етап на 96-о ОДЗ и изготвяне на работен проект за 36-о ОДЗ. Нищо от това не се случи, каза Борис Цветков. - Сега настоявам кметът да заяви дали поема ангажимент изграждането и ремонта на 96-а и 36-а ОДЗ, както и смяната на дограмата за 21-а детска градина, да бъдат включени в бюджета на СО за 2018 година".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !