НПО: Не рибарите, а военните учения убиват делфините

OFFNews - Бургас 25 юли 2016 в 18:17 6693 5

Не може да се обвинява рибарската общност за смъртта на делфините. Това становище изразиха от НПО „Черноморска изследователска програма НОЙ“, които взеха участие в кръгла маса, организирана от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, която се проведе днес в Бургас.

Председателят на неправителствената организация, Аспарух Стоянов, посочи, че за периода 2014 – 2015 г. са проведени теренни наблюдения на икономическата зона на Черно море, съвместно с партньори от Великобритания, Румъния, Австрия, Гърция и Израел. Обследвани са над 34 000 кв. км., с 4 самолетни и 3 корабни мисии и са изготвени редица анализи, сред които и такъв за смъртността сред китоподобните. По време на теренните наблюдения, през юли 2015 г., са се провеждали интензивни военни учения, с над 30 кораба, в райони, където животните се размножават.

Още първите дни след военните учения започва изхвърлянето на делфини. Има различни причини за смъртност. Основен враг на делфините представляват сонарите“, посочи Карастоянов.

Той поясни, че и след военоморското учение „Бриз 2016“, което се проведе през този месец, е отчетено засилено изхвърляне на трупове на делфини.

Относно сонарите Карастоянов добави, че е показателен фактът, че бозайниците се опитват да излязат на сушата, за да се спасят от смъртоносния за тях шум, който причинява силни мозъчни кръвоизливи. Те влияят и на миграционния път на рибата в Черно море, който води и до намаляването на улова, но и до намаляване на основната храна на делфините.

Според Аспарух Карастоянов има и други фактори, които може да са причина за смъртността, която е основно при вида муткур или морска свиня. При тяхното проучване са установени случаи, при които по-големият делфин – афала, променя своето местообитание и напада малките на муткура. Замърсяването, особено след проливни дъждове и залповото вливане на реките в Черно море, също дава своят принос. Влияние оказва и прекомерно големият брой на медузите.

По думите на Карастоянов трябва да се определят зони, в които да не се провеждат военни учения, по време на миграцията на риби или животни.

От РИОСВ – Бургас поясниха, че не може да се направи категорично заключение за причината за смъртните случаи, защото аутопсия може да бъде направена, ако трупът е намерен до 24 часа след смъртта на животното, а намерените от тях са силно разложени. Експертите им са категорични, че само по външни белези не може да се твърди за причината, но добавиха, че делфините нямат външни признаци за насилствена смърт.

Изпълнителният директор на ИАРА, Янчо Янев, пък посочи, че до този момент няма констатиран улов на бозайниците. Относно въвеждането на частична забрана за риболов, той допълни:

„На този етап се сформира работна група от държавни институции, научни звена и институти, ще се работи по промяна на закона за рибарство и аквакултури. Но – след извършване на изследвания от страна на научните институти в Черно море, ще подходи към промяна на закона“, каза Янев.

Асоциацията БГ ФИШ излязоха с декларация, с която се обявяват против готвените зони за забрана за риболов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

5

66

25.07 2016 в 22:31

на снимката делфина е като опериран

дали корабния готвач е сервирал пеперуди от контра филе ?

12063

3

Vivian James

25.07 2016 в 20:32

Хей чесънче, що ти е така (-)рейтинга, бе.
Траулват ли тролчеата, траулват ли?
Тоя сайт запада все повеке, интересен е само въпросът - а дали мазните тролове тук (около 5 постоянни, които само си разменят вчесани мисли като слънчогледови семки от общ пакет) имат статут и на модератори?
Майтап, Вилииии...

63994

1

Red or Dead

25.07 2016 в 18:40

А, здравей, че бързам, инфото го има още преди седмица, мога да дам и линкове, ама не съм сигурен, какви са точно правилата за качване на линкове от други медии, видях, че съм отнесъл доста негативи с качването на линкове от други медии, както и да е...

Почти сигурно, причината за смъртта на делфините, са точно хамериканските бойни кораби, които вече си мислят явно, че Черно море е част от фащ....