Забраняват риболова в зони с популация на делфини

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2016 в 15:43 4200 1

Снимка БГНЕС

До седмица държавата ще забрани риболова в зони, в които има популация на делфини. 

Това стана ясно след срещата на еколози с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета. 

Срещата беше организирана, след като еколози от "Да запазим Корал" сигнализираха за големия брой умрели делфини, които морето изхвърля през тази година, като се очаква техният брой и да се увеличава. 

Атанас Русев от организацията обясни пред OFFNews, че само за последните дни има над 60 открити умрели делфинчета, като част от тях - открити между Ахелой и Поморие, са били с отрязани гръбни мускули. 

До седмица Министерството на околната среда и водите ще даде и точни данни за това къде в Черно море има популации и миграция на делфини. Именно в тези зони ще бъде забранен риболовът. 

Ще бъдат взети и незабавни мерки срещу бракониерството по морето, което е една от основните причини за смъртта на делфините. 

За контрол на риболова в забранените зони Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони. Тя ще участва в документирането на престъпления срещу защитените видове. МВР има готовност, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т. нар.звена, познати като "зоополиция", обясни главният секретар на МВР Георги Костов. 

Според еколозите по цялото Черноморие са поставени бракониерски мрежи за лов на калкан, в които обаче попадат и делфини. 

Тези рибари, чиито мрежи запазват делфините и не са опасни за живота им, няма да бъдат санкционирани. 

През тази година по българските плажове са открити общо 108 мъртви делфина - 77 по южното Черноморие и 31 по северното.

По време на срещата Атанас Русев обясни, че само 5 - 10% от мъртвите делфини биват изхвърлени на брега, което означава, че всяка година всъщност загиват около хиляда делфина или цялата млада популация. При това положение, ако тенденцията се запази, след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, уточни той.