Рибар: Ако трябва, ще сменяме министри, риболовът в Черно море няма да спре

OFFNews - Бургас 21 юли 2016 в 17:40 5976 2

Снимка burgasinfo.com

Георги Пейчев

Рибари се обявиха против решението за забрана на риболова в зоните, в които има популация на делфини. Решението беше взето по-рано днес на среща на еколози с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета. 

Причина за срещата станаха сигналите на "Да запазим Корал" за открити през последните дни над 60 мъртви делфина, както и фактът, че броят на мъртвите делфини драстично се увеличава. 

Като абсолютно прибързано определи решението да се забрани риболовът в зони, където има делфини, Георги Пейчев - собственик на риболовни кораби в Царево и председател на доскорошната местна рибарска група.

Той е категоричен, че не тяхната дейност е виновна за смъртта на животните.

Пейчев подчерта, че опасните за делфините мрежи, тази година са били в морето 15 дни – от 15 март до 1 април.

Проблемни са дънните мрежи, които са за улов на калкан. 15 дни – от 365 дена. Мисля, че трябва малко да си помисли и Бойко Борисов, че при тези учения в Черно море, на военните, при тези гърмежи, е нормално да има такива случаи“, коментира Георги Пейчев.

Министър Десислава Танева ще се наложи да обясни, че не е била запозната със същинската обстановка в Черно море, добави рибарят.

Не може 3 г. министър Танева да бъде министър и да не знае къде е град Царево и да не знае, че има рибари. По същия начин – и ИАРА. Нито един жив представител на рибарската агенция не е дошъл в община Царево за последните 3 години. Те могат да си пишат заповеди каквито си искат. Но при условие, че тях ги няма – няма как да се случи“, каза той.

Пейчев добави, че още преди две седмици са поканили земеделския министър да им гостува и да я запознаят с обстановката.

Аз съм абсолютно съгласен който желае от природозащитниците да дойде да работи с мен. Колкото делфини се хванат в моите мрежи, по 5 години аз ще лежа в затвора за всеки делфин“, заяви рибарят.

По негови данни в община Царево има над 700 плавателни съда и 2 хиляди души, които си вадят хляба с рибарство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

2

66

22.07 2016 в 00:27

Изглежда според рибарите и делфините са риби !?

Заради ламтежа си днес утре ще умрат от глад ....

12005

1

Тома Белев

21.07 2016 в 19:01

http://www.burgasinfo.com/news/view/5/36196 - Собственикът на склада в Царево Георги Пейчев е председател на рибарската група Царево-Приморско-Созопол. На 20 април той, заедно с местни рибари, разпъна мрежи пред читалището в Царево, за да покаже на директора на ИАРА дупките, които делфините правят на мрежите. Тогава рибарите пожелаха компенсации за щетите, които търпят заради бозайника.

Чудя се през 2012 ли е бил искрен, че делфините се ловят в мрежите му или днес?
 
X

Да помогнем на украинските деца!