Нове Хоумс: 5 месеца съдът не се произнася по жалба, засягаща 220 семейства

OFFNews Последна промяна на 15 март 2021 в 09:01 3515 0

Пет месеца съдът не се произнася по жалбата на "Нове Хоумс" срещу наложените обезпечително мерки, а това засяга интересите на над 220 семейства, инвестирали в жилища в комплекса в столицата.

Това се казва в позиция на "Нове Хоумс", изпратена до медиите. Тя е по повод съобщението, че в КПКОНПИ не са постъпили възражения и жалби от заинтересовани собственици на апартаменти в комплекса. Строежът бе спрян през 2020 г., след като срещу бизнесмена Васил Божков бяха повдигнати обвинения, а негови фирми запорирани.

Публикуваме позицията на "Нове Хоумс":

С настоящото Ви информираме за позицията и предприетите действия от ръководството на НОВЕ ХОУМС АД.

На 28.09.2020г. КПКОНПИ входира в Софийски градски съд Искане за налагане на предварителни обезпечителни мерки в обем от 600 страници, придружено с 30 тома доказателства. Само ден по-късно, Софийски градски съд с Определение №63/29.09.2020г., по искането на КПКОНПИ, допуска налагане на обезпечителна мярка - възбрана върху поземлен имот и правото на строеж, собственост на дружеството.

В тази връзка изготвихме частна жалба до Апелативен съд - София чрез Софийски градски съд, входирана на 20.10.2020г. в законоустановения срок, с която поискахме отмяна на допуснатото обезпечение, както и обезсилване на обезпечителната заповед.

Обжалваното определение засяга неправомерно, както правата и интересите на Нове Хоумс АД – лице, което няма връзка с ответниците по бъдещия иск и е принудено да търпи вреди в огромни размери, така и на над 220 семейства, инвестирали в комплекса.

Основните твърдения на КПКОНПИ необосновано вменяват свързаност и контрол на трети лица върху дружеството и съмнения в законния произход на средствата, с които се изпълнява строителството на комплекса, както и средствата, с които е закупен имота. Твърденията са направени, въпреки прозрачните процеси на финансиране в дружеството и осъществяване на всички плащания по сделки по банков път – данни, с които КПКОНПИ разполага.

Допускането на обезпечителни мерки от съда на практика лишава дружеството от възможността да изпълни своите задължения към клиентите си, както и да реализира каквито и да било приходи.

Пет месеца по-късно Апелативен съд - София все още не се е произнесъл по входираната от нас частна жалба.

На 11.01.2021г. внесохме молба до Софийски градски съд за вдигане на обезпечителните мерки с оглед изтеклия императивно заложен 3-месечен срок за завеждане на иск от страна на КПКОНПИ, съгласно закона, който срок е изтекъл на 29.12.2020г.

До момента нямаме произнасяне на Софийски градски съд по молбата ни от 11.01.2021г.

С молба от 29.01.2021г. до Софийски градски съд и копие до Апелативен съд - София отново поискахме своевременно произнасяне, тъй като липсата на такова нанася имуществени вреди на дружеството. Въпреки това произнасяне по молбата ни все още няма.

На 23.12.2020г. получихме покана от КПКОНПИ за запознаване с материалите събрани в хода на образуваната проверка. В тази връзка на 21.01.2021г. внесохме възражение, с което мотивирано обжалвахме започнатото производство. Видно от информация в публичното пространство, КПКОНПИ е предприела внасяне на искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища, като към този момент Нове Хоумс АД не е официално уведомено за подобни настъпили обстоятелства, свързани със собствеността на дружеството.

Нове Хоумс АД продължава да счита Определение №63/29.09.2020г. на Софийски градски съд и последвалата възбрана за неоснователни. Въпреки липсата на отговор до този момент от компетентния български съд дружеството ще продължи да настоява за адекватна реакция от страна на институциите и бързо решаване на казуса.

Политиката ни е насочена към нашите клиенти, винаги прозрачна и в техен интерес. В тази връзка оставаме на разположение за допълнителна информация и преглед на документите по казуса на място в офиса ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови