Какво се случва с Нове Хоумс?

Проверка на КПКОНПИ в Имотния регистър установила, че сделки за покупка на жилища още няма

OFFNews 10 март 2021 в 12:50 6018 0

Проверка на антикорупционната комисия на Сотир Цацаров в Имотния регистър към Службата по вписванията в София не е установила сделки между "Нове Хоумс" АД и купувачи. В КПКОНПИ не са постъпили възражения и жалби от заинтересовани собственици на апартаменти от жилищния комплекс. 

Това съобщиха от КПКОНПИ, а поводът е протест на граждани и възражение на изпълнителния директор на дружеството, в което се твърди, че с наложените обезпечителни мерки върху недвижимото имущество на "Нове Хоумс" АД са засегнати интересите на акционерното дружество и на над 250 души. 

Твърди се още, че те са извършили плащания по предварителни договори и фактури за придобиване на обекти в изграждащия се жилищен комплекс на бул. "Цар Борис III, №125, в столичния район "Красно село". С възражението обаче не са представени документи, удостоверяващи право на собственост, нито други доказателства в подкрепа на твърденията за сключени договори, казват от комисията.

От "Нове Хоумс" заявиха пред OFFNews, че са научили информацията от медиите, не знаят кой стои зад протеста и засега няма да коментират. 

Ето пълният текст на съобщението на антикорупционната комисия:

По повод на шествие - протест на граждани, проведено днес, 10.03.2021 г., Пресцентърът на КПКОНПИ предоставя следната информация:

Във връзка с образувано производство по реда на ЗПКОНПИ срещу Васил Крумов Божков в Софийски градски съд е внесено мотивирано искане за допускане на обезпечителни мерки върху имущество, собственост на проверяваното лице и на свързаните с него физически и юридически лица.

Искането е уважено изцяло от съда. Сред допуснатите и наложени обезпечителни мерки са и такива по отношение на имущество, собственост на дружеството "Нове Хоумс" АД, а именно - възбрани върху поземлен имот, ведно с изграждащи се върху него 14 многофамилни жилищни сгради, находящи се в гр. София, район „Красно село“, бул. „Цар Борис III“, № 126. Обезпечителните мерки са наложени на 01.10.2020 г.

На 21.01.2021 г. в комисията е получено възражение от изпълнителния директор на дружеството. В него се твърди, че с наложените обезпечителни мерки върху недвижимото имущество на „Нове Хоумс“ АД са засегнати имуществените интереси на акционерното дружество и на над 250 други лица. Твърди се, че те са извършили плащания по предварителни договори и фактури за придобиване на обекти в изграждащия се жилищен комплекс. С възражението не са представени документи, удостоверяващи право на собственост на лица – купувачи, нито други доказателства в подкрепа на твърденията за сключени договори.

От страна на комисията са извършени проверки в Имотния регистър към Служба по вписвания – София, от които също не са установени прехвърлителни сделки между „Нове Хоумс“ АД и трети лица – купувачи. В КПКОНПИ не са постъпвали възражения или жалби от такива заинтересовани лица в качеството им на собственици на обособени обекти от жилищния комплекс „Нове Хоумс“ или на страни по други договори с акционерното дружество. Комисията изразява готовност да разгледа всяко такова искане и да се произнесе по него в съответствие с изискванията на закона.

Срещу определението на Софийски градски съд, с което са допуснати обезпечителните мерки, е подадена частна жалба от „Нове Хоумс“ АД, по която се очаква произнасяне от Апелативен съд – София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !