МВР изгони беглец, замесен в убийство

OFFNews 27 ноември 2013 в 07:41 3008 3

МВР екстрадира 47 иракчани
МВР екстрадира 47 иракчани

 

Вътрешното министерство е разкрило, че един от кандидат-бежанците се е снимал на видеоклип как пребива до смърт човек с метален прът, а след това го застрелва.

Друг беглец от арабска държава признал пред нашите власти, че е лежал в затвор в родината си, защото е убил сестра си, която нарушила религиозните закони, съобщава в. "Труд". Двамата са част от 12-те бежанци, които бяха изгонени от страната като застрашаващи националната сигурност.

За да бъдат избегнати подобни случаи, МВР предлага промяна в процедурата по даване на статут. Ако кандидат е получил отказ, обжалван и потвърден от съд, той няма да има право да кандидатства отново, а ще трябва да напусне страната. В момента има случаи на хора, които се възползват от протяжната процедура и чакат повторно разглеждане на документите на "външен адрес" - извън лагерите.

МВР планира преустройство на лагера в Харманли в център от затворен тип, който да може да приюти около 4000-5000 души. В него ще бъдат настанявани тези кандидати за хуманитарен и бежански статут, които трябва да бъдат проучени допълнително или застрашават по някакъв начин сигурността на страната. Там ще бъдат преместени и всички рискови чужденци, които в момента изчакват решение за статута си извън лагерите. В момента на частни адреси пребивават около 5000 кандидати за статут на бежанци. Част от тях ще бъдат вкарани в затворения център в Харманли, след промяната в закона.

Целите на МВР са да намали броя на хората, които пуска на наша територия до около 1000 на месец. Агенцията за бежанците ще трябва да се произнася доста по-бързо по преписките и да решава по 150 на ден.

От началото на годината от страната са екстрадирани 740 души - нелегално пребиваващи граждани на трети страни.

Тази сутрин започна операция за връщане на други 46 незаконно пребиваващи иракски граждани в страната им. Операцията се провежда и организира от дирекциите „Миграция” и „Международни проекти”, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция”.

Полетът до Ирак се осъществява съвместно с Гърция, където ще се присъединят още 8 незаконно пребиваващи иракчани. Заплащането на операцията се осигурява от Европейския фонд за връщане

Иракчаните ще бъдат превозени с полет на правителствения авиоoтряд. Държавният ни самолет ще кацне и в Атина, от където към Багдад ще бъдат екстрадирани и от Гърция още 8 иракчани.

12 от иракчаните имат паспорти, на останалите са осигурени временни документи за пътуване от Иракското посолство. Всичките 46 души са влезли в страната нелегално през турско-българската граница, били са настанени в домовете за временно настаняване в Любимец и Бусманци, след което са поискали да им бъде предоставен хуманитарен статут или статут на бежанец.

След като е установено, че не отговарят на условията за престой и пребиваване у нас, със съдействието на Иракското посолство е организиран чартърен полет. Като граждани на трети страни, на излизане от страната ще им бъде извършена пълна проверка.

Освен чрез Европейския фонд за връщане, България активно участва и в операции за връщане в страните на произход, организирани и съфинансирани от Агенция Фронтекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!