МВР инструктира как цивилни коли да снимат за превишена скорост

Юлиан Христов 22 юни 2015 в 17:00 9873 7

Необозначени служебни автомобили на МВР ще могат да заснемат нарушители, движейки се в основния пътен поток. За да съставят акт обаче, те ще трябва да спрат нарушителя.

Това става ясно от публикувания проект на инструкция за реда, по който ще се осъществява контролът на пътя. Снимането с мобилни камери от необозначени автомобили беше регламентирано в наредбата за използване на стационарни и мобилни системи за контрол на движението по пътищата. С нея за първи път се дава възможност да се засичат нарушители от автомобили на МВР по време движение.  

В новата инструкция на МВР е записано, че за измерване на скоростта с мобилни автоматизирани технически средства и системи ще могат да се използват "служебни автомобили или мотоциклети, движещи се в пътнотранспортния поток или работещи на място за контрол". Без да е посочено конкретно, текстът дава възможност за използването и на необозначени служебни автомобили.

В мотивите към инструкцията е записано, че тя е подготвена във връзка с новите правила, според които пътният контрол ще се осъществява на предварително оповестени и обозначени със знаци места. 

В случай, че автомобил на МВР засече шофьор с превишена скорост в движение, нарушителят трябва да бъде спрян и да му бъде съставен акт. Това е единственият случай, в който за нарушение, заснето с камера, няма да се издава електронен фиш.

Според бившия шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев заснемането по този начин трябва да става на обозначен участък, на който е поставен знак, че се извършва видеонаблюдение. На табелата трябва да бъде обозначено и разстоянието на мястото, на което се извършва този контрол. Според него подобна мярка ще има дисциплиниращ ефект.  

Донякъде е спорно дали този начин на контрол ще бъде използван често, като се имат предвид ограничените средства в МВР за бензин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!