Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

МВР инструктира как цивилни коли да снимат за превишена скорост

Юлиан Христов Последна промяна на 22 юни 2015 в 17:00 7916 7

Необозначени служебни автомобили на МВР ще могат да заснемат нарушители, движейки се в основния пътен поток. За да съставят акт обаче, те ще трябва да спрат нарушителя.

Това става ясно от публикувания проект на инструкция за реда, по който ще се осъществява контролът на пътя. Снимането с мобилни камери от необозначени автомобили беше регламентирано в наредбата за използване на стационарни и мобилни системи за контрол на движението по пътищата. С нея за първи път се дава възможност да се засичат нарушители от автомобили на МВР по време движение.  

В новата инструкция на МВР е записано, че за измерване на скоростта с мобилни автоматизирани технически средства и системи ще могат да се използват "служебни автомобили или мотоциклети, движещи се в пътнотранспортния поток или работещи на място за контрол". Без да е посочено конкретно, текстът дава възможност за използването и на необозначени служебни автомобили.

В мотивите към инструкцията е записано, че тя е подготвена във връзка с новите правила, според които пътният контрол ще се осъществява на предварително оповестени и обозначени със знаци места. 

В случай, че автомобил на МВР засече шофьор с превишена скорост в движение, нарушителят трябва да бъде спрян и да му бъде съставен акт. Това е единственият случай, в който за нарушение, заснето с камера, няма да се издава електронен фиш.

Според бившия шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев заснемането по този начин трябва да става на обозначен участък, на който е поставен знак, че се извършва видеонаблюдение. На табелата трябва да бъде обозначено и разстоянието на мястото, на което се извършва този контрол. Според него подобна мярка ще има дисциплиниращ ефект.  

Донякъде е спорно дали този начин на контрол ще бъде използван често, като се имат предвид ограничените средства в МВР за бензин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2015 в 13:02

НА МАЙКА ВИ В УСТАТА МРЪСНА !
КАТ ПОЧНАТ ТОРБИТЕ С ЛАЙНА ДА НИ ПЛАЩАТ, МОЖЕ И ДА СВЪРШИМ НЕЩО ВМЕСТО ТЯХ !

22.06 2015 в 19:40

Чиче дай пак, но с по-малко пяна, че белгарския ти не звучи много, еле пък ясно!

22.06 2015 в 19:01

Чепове не доклатени ,, по вашия език'' не обозначен на белгарски ми звучи много ясно талибаните с БМВ та да не могат да сканират ченгетата а те от своя страна обаждат се на обазначените патрули по пьтя и ядеш боздугана. Напоследьк верно че станаха нагли мамините синчета засичат като риба на умряло.

22.06 2015 в 17:51

И как ще ме спре този необозначен автомобил? Каква е разликата между обозначен и необозначен. Какво налага спирането? Вероятен отговор "И какво правим сега". Пак ще дадем възможност на джамбазите по магистралата да заработват ли? Една лампа струва 5лв сигурно. Бъчварова сложи си оставката, че и чеп за зеле настава от теб!

22.06 2015 в 17:28

И как точно НЕОБОЗНАЧЕН милиционенрски автомобил може да състави акт?

22.06 2015 в 17:24

И как точно ще се отчита точната скорост, с която се е движел "нарушителя",по усмотрение на КАТаджията ли?!?

22.06 2015 в 17:24

Заглавието е подвеждащо. Има разлика между цивилна кола и необозначена служебна кола. Много ми е интересно да видя как някой шофьор ще бъде спрян от цивилна кола. Ако пък това изобщо се случи, съветвам съответния водач просто да си продължи пътя без каквито и да е скрупули. Абсурдно е това!
Предполагам, че в от КАТ имат предвид полицейски автомобили без жълтия обозначителен знак за видео контрол. Така по съм съгласен, че могат да ме спрат и да съставят акт.