Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Цивилни коли с радари ще ни дебнат за превишена скорост

Юлиан Христов 20 март 2015 в 12:35 65758 16

Цивилни коли с радари ще ни дебнат за превишена скорост

Освен патрулки вече и необозначени автомобили на МВР ще имат право да регистрират нарушения на пътя и то когато са в движение.

Това става ясно от проекта за наредба за използване на стационарните и мобилни системи за контрол на движението по пътищата. 

Този начин на регистриране на превишена скорост се регламентира и въвежда за първи път в България. Той позволява автомобил на Пътна полиция, който ни следва или с който се разминаваме на пътя, да регистрира скоростта ни и в движение. В наредбата е записано, че: "При контрол на скоростта с мобилно АТСС (автоматизирани технически средства и системи, бел. ред.) във време на движение, върху заснетите изображения, освен данните за извършеното нарушение, уредът отразява и скоростта на служебния автомобил или мотоциклет". 

Единственото изискване в наредбата за обозначаване на контрола е при разполагане на камерите на определен пътен участък. Местата ще се обозначават с пътен знак Е24 (на снимката) и ще бъдат оповестявани в медиите или на интернет страницата на МВР. В информацията ще има и описание на участъка от пътя - номер на път, километрично положение, населено място, улица, кръстовище, търговски обект или други.    

Пътният знак ще се поставя преди мястото за контрол, като е предвидена и възможността да се поставя допълнителна табела, която да указва дължината на контролираната отсечка. Самата отсечка и разположените на нея знаци пък ще бъде документирана със снимка, която ще се прилага в обща база данни. 

Заснемането на нарушение в движение е практика в Европа. "Подобен метод на контрол се регламентира за първи път в България, въпреки че е практика в някои европейски държави", обясни пред OFFNews бившият началник на Пътна полиция Алекси Стратиев

"Промените в Закона за движение по пътищата и изискването да се изготви наредба за ползването на технически средства, регламентират отново въвеждането на мобилните камери и в контрола, което повишава значително тяхната ефективност. И до момента те могат да контролират, но процедурата от административна гледна точка е много продължителна и много трудна и фактически мобилните камери не са ефективни. С промените сега камерите отново се връщат и доколкото те доказаха своята ефективност по отношение на пътната безопасност, по отношение на дисциплината на водачите и най-вече по отношение на намаляване на загиналите на пътя, категорично смятам, че ще доведат до подобряване на пътната обстановка в страната", каза още той.

Методът на регистриране на нарушения в движение обаче би излязъл сравнително скъпо на МВР, където се заделят оскъдни средства за бензин.

Новите правила изискват всяка стационарна или мобилна камера, както и изготвените от тях снимков или видеоматериал, да притежават уникален идентификационен номер. Данните пък ще се съхраняват до приключване на административно-наказателната преписка.

В началото на 2014 година Върховният административен съд (ВАС) излезе с тълкувателно решение, че заснемането с мобилни камери на пътя поставя в неравностойно положение шофьорите. С това решение на практика мобилните камери бяха махнати като възможност за контрол на пътя и се даваше указание за това, че фишовете от тях не могат да се ползват като доказателствено средство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!