Quantcast

Министър Вълчев поиска да се сложи край на частните курсове за подготовка за СМГ

Александра Маркарян Последна промяна на 27 август 2019 в 11:15 11702 3

Министърът на образованието поиска да се сложи край на провеждането от частна фирма на курсове за подготовка за прием в Софийската математическа гимназия. В писмо от 22 август до директора на училището Антоан Тонев министър Красимир Вълчев не възразява срещу провеждането им, но настоява това да прави самата СМГ, а не частната фирма "СМГ учители" ООД. Първо, защото частната фирма печели на гърба на училището - във фирмата преподават учители по математика от СМГ и именно по тази причина напливът към нея от курсисти е толкова голям. Второ, защото - по думите му - фирмата "нерегламентирано приватизира" името СМГ.

Ето какво се казва в писмото, изпратено в контекста на извършената от МОН проверка, с копие от което OFFNews разполага:

"Министерството на образованието и науката не възразява срещу провеждането на курсовете, но тяхното осъществяване трябва да става при условия и недопускане ощетяване на бюджета на училището и съмнения за нарушение принципа на състезателност при приемането на ученици в пети клас.

Мнението ни е, че курсовете следва да се провеждат от и за сметка на СМГ. Курсовете се реализират изцяло с ресурси на СМГ (учители, материална база) и поради желанието на децата и родителите им да учат в СМГ.

Дори и наемните отношения с търговското дружество да са коректно уредени, съществуват поне две причини курсовете да не се организират по този начин, а именно:

- провеждат се от учители на СМГ, с цел кандидатстване в СМГ, т.е. с ресурсите на СМГ и използвайки името СМГ;

- използването на името на СМГ от частно-правен субект е предпоставка за нерегламентиран трансфер на публичен ресурс в частна полза. Ако курсовете се провеждаха от и за сметка на училището, част от цената на обучението, която условно се заплаща за името СМГ, щеше да постъпва в бюджета на училището и да се разходва в полза на учащите и работещите в училището.

Курсовете не биха имали същата популярност и не биха генерирали същите приходи, ако не бяха свързани с кандидатстване в СМГ и не бе известно, че се провеждат от преподаватели от СМГ. Това означава, че съществена част от търсенето и от "цената" на обучението се формира от използването на името на СМГ. В този смисъл при сегашната организация се ощетява бюджетът на училището, като нерегламентирано е приватизирано името "СМГ".

Подобен подход е недобра практика, нарушаваща финансовата дисциплина, и поради тази причина препоръчваме да се прекрати, като курсовете се организират от и за сметка на СМГ.

Отделно от това юридическото извеждане на курсовете извън СМГ създава предпоставки за нарушаване принципа на състезателност и невъзможност да бъде търсена отговорност на учителите, които ги провеждат".

Писмото завършва с ултиматум: "При несъобразяване с препоръката ще сезираме финансово-контролните органи".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

3

Стефан

28.08 2019 в 01:23

Ми, може би точно това, че национален ресурс всъщност е приватизиран. И зад тая работа стоят много нелицеприятни фигури. Много.
Особено, след като Националната математическа гимназия беше убита. Също от безумни чиновници.

6515

2

emovla

27.08 2019 в 13:35

"Ресурси на СМГ - учители и материална база." Тоя когато и да се гръмне ще е късно.

8821

1

bls

27.08 2019 в 11:23

Любопитно ми е на какво се дължи небивалият интерес на редакцията към СМГ? Не, че няма защо, но до момента са отделени стотици страници (вероятно) по темата СМГ за едно или друго ... какво му е специалното?