Местен референдум в София ще струва над 1 млн. и 400 хиляди лева

БСП иска инсталацията за RDF отпадъци при "розата на ветровете" в Яна, Група 5 настоява за по-добра алтернатива

OFFNews 08 ноември 2018 в 07:31 3331 0

Местен референдум в София за инсталацията за производство на енергия чрез RDF отпадъци ще струва 1 439 020 лева.

Това показват сметките на финансистите от Столична община, сочи становище, подписано от зам.-кмета Дончо Барбалов. Поводът за изчисленията е искането за провеждане на допитване с три въпроса, подписано от 15 съветници от различни групи в СОС. Инициатори са Група 5, те внесоха доклад с повече от 10 страници аргументи и мотиви в деловодството на СОС.

Разглеждането му е първа точка в дневния ред на Столичния общински съвет днес.

Според разбивката на парите най-големият разход са възнагражденията на членовете на ОИК и СИК - общо малко под 700 000 лева. За информационно обслужване, печат на бюлетини и пликове, наем зала и др. външни услуги ще трябват 332 920 лева, още толкова - 327 600 лева ще глътнат допълнителните възнаграждения и осигурителните вноски на служителите на Столична община и 24-те районни администрации, ангажирани с допълнителен труд по провеждане на местен референдум. необходими са още 85 500 лева за материали, както и 7 600 лв. вода горива и енергия, показва сметката на дирекция "Финанси" на "Московска" 33. 

Инсталацията е трети етап от проекта на СО за интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община.

Първата фаза включва инсталациите за третиране на разделно събрани биологични и зелени отпадъци на площадката в "Хан Богоров" с производство на енергия и компост, както  депото за неопасни отпадъци в м. "Садината". Втората фаза е изграждането на завода за механино-биологично третиране на смесените битови отпадъци с рециклиране на част от тях и с производството на RDF гориво. 

В настоящия етап проектът е във фаза одобрение от Европейската комисия, като има реалния шанс да получи безвъзмездна финансова помощ от 179 570 918,88 лева, твърди столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Според съветниците от Група 5 референдумът е единственият начин да се проведе информационна кампания, в която да се чуят всички доводи "за" и "против" инсталацията. Те са категорични, че  съществуват по-добри алтернативи. По думите им технологията е избрана преди 10 г., но досега е станало ясно, че има много други начини за оптимизация на процеса. 

От БСП пък настояват мястото на изграждане на инсталацията да не е ТЕЦ "София", а до завода в с. Яна. Там е "розата на ветровете" и няма да има замърсяване на въздуха, обясняват съветниците от БСП в СОС. 

Бурни дебати се очакват в СОС днес по темата с изграждането на новата инсталация. В споровете влизат и примерите със заводите във Виена и Любляна, както цифрите за замърсяването на въздуха с фини прахови частици и цената на парното. 

Искането за референдум се внася от съветниците от БСП, ДСБ, "Нормална държава" и "Политическа група 5", а въпросите са: Дали общината да да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем за изграждане на инсталацията, дали тя да се построи в ТЕЦ "София" или до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността Садината до село Яна. 

Управляващите припомнят, че технологията е избрана още преди 10 години с изграждането на заводите за механично и биологично третиране, като са направени и редица обществени обсъждания. В последните две години съветниците взеха 4 решения на различни етапи на подготовката на проекта, като според Радослав Абрашев (СДС), който защитава проекта, 14 от 15-те искащи референдум са подкрепили поне 2 от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews