Критики от Брюксел срещу намерението на Денков да слива университети

Александра Маркарян 21 февруари 2022 в 18:23 5198 6

Снимка https://www.ensino.eu/

Армандо Пирес

Президентът на Европейската асоциация на институциите във висшето образование (EURASHE) разкритикува намеренията за сливане на университети в България на министъра на образованието акад. Николай Денков.

Готви се голямо окрупняване на университети у нас: намаляват държавните от 38 на 16

В днешно писмо до Висшето училище по телекомуникации и пощи, което е единственият български член на EURASHE, Армандо Пирес пише:

"Бях осведомен относно предложението за сливане на редица висши учебни заведения в България в "национални политехники". Като президент на EURASHE, която представлява над 600 професионални висши училища, включително Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в София, бих искал да подчертая няколко негативни последици, които могат да произтекат от едно такова сливане, последици, които сме наблюдавали в други европейски страни.

Ректорът на СУ проф. Герджиков: Каква е целта и какви са критериите кой с кого да се обедини?

Първо, големите структури рискуват да задушат активността и мотивацията на отделните слети институции, подкопавайки важния академичен принцип на автономията. По-големите институции в рамките на новите политехники могат да доминират и да изтласкат по-малките. Загубата на идентичност, традиция и независимост може да доведе до много по-слаби институции, осигуряващи общопрофилно и по-малко специализирано образование.

Проф. Белоев: В Съвета на ректорите обсъждахме предложение за обединяване на три ВУЗ-а

Второ, по-малките институции често са по-пъргави и гъвкави и могат да вземат решения по-бързо от големите висши училища. За професионалното висше образование такава гъвкавост е важна, за да отговорят на промените на пазара на труда и да развиват специализацията си в нововъзникващи технологични области. Съществува риск сливанията да премахнат конкурентното предимство на съществуващите специализирани институции.

Ректорът на ЛТУ проф. Илиев: Механичното намаляване на броя университети ще има тежки последствия

На трето място, по-големите национални институции могат да отслабят териториалния принос на висшите училища и ползите от тях за градовете и регионите. По-малките институции, които се управляват на местно ниво, са в по-добра позиция да отговорят на местните и регионалните нужди, което е отличителен белег на професионалното висше образование. Подобен принос беше силно насърчаван през последните години от Европейските институции и международни асоциации като ОИСР.

В заключение, бих искал да призова отговорните фактори да проведат близки консултации, в които да включат ръководството, академичния персонал и студентите във всяко решение за сливане и преструктуриране на системата на висшето образование. Станахме свидетели на много негативни последици в други европейски страни, когато преструктурирането се осъществи „отгоре надолу“ без подкрепата на тези, които предоставят висше образование на място.

EURASHE ще се радва да предостави допълнителни съвети и информация и е готова да подкрепи българските институции за развитие на качествено професионално висше образование, заедно с партньори от цяла Европа".

На 3 февруари OFFNews първи оповести пазените в тайна от МОН намерения за окрупняване в системата на висшето образование в България. Тогава от Министерството на образованието потвърдиха, че като цяло се планира подобно нещо, но без да потвърдят изнесените от медията ни детайли. Напротив - под наши публикации по темата във Фейсбук от официалната страница на МОН пишеха коментари, в които се твърдеше, че написаното от нас е "фалшива новина". Че не е фалшива потвърдиха с имената и публичните си коментари не един и двама ректори, както и депутати, ангажирани с висшето ни образование, включително бившият министър на образованието Красимир Вълчев.

Първи коментари на ректорите за сливането на университетите

Красимир Вълчев: Правилната формула е алианси на университети, а не заличаването им

Проф. Копрев за обединяването на университети: Удар срещу МГУ е и удар срещу националната сигурност

И до днес МОН отказва да разкрие в подробности намеренията си. Очаква се това да стане утре на заседание на Съвета на ректорите, на което е поканен министър Денков.

Оригиналът на писмото на Армандо Пирес:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

21.02 2022 в 21:26

не съм съгласен с Брюкселското мнение по този въпрос.

третокласни пишман университети дето раздават докторати по заслуги трябва да се закрият

3767

3

Име на профила

21.02 2022 в 20:20

Мале, засегнал съм чувствата на някой пощальон. Съжалявам :-D

3767

2

Име на профила

21.02 2022 в 19:22

Мен повече ме кефи как е изтъкнал Неизвестен Университет № 14 като нещо специално. Не знаех, че имаме висше училище по пощи :-)