Кой пресича на червено или спазва ли българинът правилата за пресичане

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2012 в 09:35 3328 4

Пресичане на червено. Снимка: Борислава Бибиновска
Пресичане на червено. Снимка: Борислава Бибиновска

 

Продължават ли да пресичат на червено българите или вече съумяват да спазват правилата на пътя?

Вероятно сте чували, че най-дразнещото нещо за всеки шофьор е да види притичващ пред себе си пешеходец. А още по-дразнещо – когато пешеходецът пресича на червено.

И ако шофьорите непрестанно са обвинявани, че не спират на пешеходните пътеки и не дават предимство на пресичащите, то пешеходците с право могат също да бъдат порицани за тяхното непознаване и неспазване на правилата за движение.

Едно от най-честите нарушения, които българският пешеходец прави, е пресичането на червен светофар. Дали защото бърза по работа, закъснява за среща или защото просто е нетърпелив по природа, българинът често си позволява екстремно пресичане.

И понеже все по-често се говори за мерките, които се прилагат, за да се намалят нарушенията на пътя, OFFNews.bg реши да обърне повече внимание на проблема с неправилното пресичане. Обиколихме някои от най-натоварените места в центъра на София в намерението си да проследим как пресичат българите и спазват ли те правилата за движение.

Първата ни спирка беше кръстовището при бул. „Витоша” и ул. „Алабин”, където ежедневно се забелязват нарушители. По обяд трафикът в района на „Витоша” е голям. Това предизвиква и струпването по светофарите. Тук именно хората се оказват доста нетърпеливи да дочакат светофарът да светне зелето. Така например 2-ма от близо 15-ма чакащи на светофара пресичат на червено.

Нарушители на кръстовището на бул. „Витоша” и ул. „Ал. Стамболийски” до църквата „Св. Неделя” пък не бяха забелязани. По обяд там откриваме, че на пост стои служител на КАТ. Той съвестно следи за спазването на реда на движението. Запитани дали си позволяват да пресичат на червено, пешеходците отбелязват, че са респектирани от присъствието на полицая и пресичат правилно.

„Не знам дали ще ни глоби, ако ни види да пресичаме на червено, но определено не рискуваш, когато видиш полицая, който е застанал отсреща”, коментират граждани.

По-надолу на бул. „Княгиня Мария Луиза” няма такъв поставен пост и установяваме, че се срещат нарушители. Забелязва се, че често пешеходците притичват между трамвайните линии, когато светофарът свети червено. Направи ни впечатление, че още преди да е светнало зелено, пешеходецът вече е стъпнал на платното в готовност да се предвижи на отсрещния тротоар.

Проверихме и как стои въпросът с неправилното пресичане на голямото кръстовище между бул. „Дондуков” и ул. „Г.С.Раковски”. Там обаче отново имаше дежурен екип на КАТ и нарушения не бяха забелязани. Паркирал встрани шофьор на такси обясни, че пешеходците си позволяват да пресичат и на такива кръстовища, но все по-рядко. „Движението е засилено и опасно, нека се замислят преди да пресичат на червено”, апелира той.

При едно от най-натоварените кръстовища на „Раковска” и бул. „Цар Освободител” има патрул на КАТ, но поради по-големия трафик в района и наблюдението на служител на КАТ, пресичането на червен светофар през деня е рядкост. 

По-нагоре по „Раковска” се срещаме и с Бойка Стойкова, продавачка. Тя ни споделя, че често вижда пешеходците да пресичат на червено. Казва, че младите по-често нарушават правилата.

„Младите са все едни такива забързани, припряни, тичат и се блъскат, когато пресичат”, споделя Бойка. Според нея възрастните са по-съобразителни в това отношение. „Всичко е въпрос на култура”, коментира още тя.

За да си обясним защо българинът дръзва да пресича на червено, запитахме и такива, които нарушават правилата. Повечето от тях не пожелаха да се спрат, казвайки ни, че бързат. Един от няколкото, заловени от нас в нарушени, ни сподели, че пресича неправилно само когато светофарът свети червено за пешеходците, а няма преминаващи коли. Според него няма нищо нередно в това, стига внимателно да се следи движението на колите.

Накрая проверката ни показа, че е пресичащите пешеходци на червено са все по-малко. Въпреки това обаче има какво още да се желае в тази посока.

Според статистиката на МВР от началото на годината досега загиналите пешеходци в столицата са 34 души. През миналата те са били 46, а през 2010 г. - 60. Най-честото нарушение на пешеходците е нерегламентираното пресичане. Все още пешеходецът разчита на това, че шофьорите са длъжни да ги пазят, обясняват специалисти.

Според влезлите в сила това наредби пешеходците, които пресичат на червено, ще бъдат глобявани с от 20 до 50 лв. Най-сериозна санкция се предвижда за гражданите, които пресичат на червено или прескачат ограждения, за да преминат на другия край.

Борислава Бибиновска

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2012 в 16:13

i v London se presi4a na 4erveno - tova ne e problema! samo 4e tam dori i s motori ne si pozvoliavat da izprevarvat nepravilno i pravilata se spazvat

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

07.11 2012 в 15:38

Браво, че най-накрая сте се захванали с пешеходците. Че шофьорите не са стока е така, но пешеходците и особено вечните пешеходци, които никога не са от другата страна са невероятно разпасани.
Между другото тези, които пресичат на самият светофар, но на червено са малко по-малко. Вижте обаче тези, които пресичат на 15-20 метра от светофара без да се интересуват какво става наоколо, вижте тези, които пресичат над подлезите. Там ситуацията е доста по-различна.
Пробвайте например на кръстовището в локалното на окръжна болница. Там има светофар и на 20 метра след него - подлез. Много малко са хората, които пресичат локалното на светофара или през подлеза, повечето пресичат през пътя на място без особена видимост над и около подлеза, като повечето тичат (буквално) през улицата без да се оглеждат. И така по няколко човека всяка една минута.

07.11 2012 в 12:01

„Младите са все едни такива забързани, припряни, тичат и се блъскат, когато пресичат”, споделя Бойка. Според нея възрастните са по-съобразителни в това отношение. „Всичко е въпрос на култура”,

А пък моите наблюдения показват, че чести нарушители са именно бавните и уязвими пенсионери, които едва се тътрят по улицата, но въпреки това "хукват" през шестлентово кръстовище на червен светофар. Така че нека не ограничаваме проблема до поколения. Това за културата вече го споделям.

07.11 2012 в 11:54

Най после някой да опише проблема и от другата му страна.

Най фрапиращия случай беше -> пресичат баба и дядо на червено бул Цар Борис III и след като им свирнах дядото метна бастуна по колата ми...
Добре че не уцели нищо и не ги отнесе някой засилил се по булеварда...