Хлъзгави зебри и гладки шахти пълнят „Пирогов“

ОFFNews 16 февруари 2012 в 17:16 2462 0

Бул.
Бул. "Витоша". Снимка: Сергей Антонов

Хлъзгави пешеходни пътеки, непочистени тротоари и гладки шахти стават причина за десетки инциденти всеки ден в центъра на София, установи проверка на OFFNews.

Освен че не гарантират безопасното преминаване на пешеходците пред колите, зебрите дори застрашават здравето на пресичащите – белите им „райета“ са изключително хлъзгави и невнимателните минувачи често се озовават по гръб насред шосето. Някои от изпатилите вече знаят за опасността и предвидливо минават извън маркировката или прескачат белите ленти.

Освен заледяването, тротоарите са опасни и с десетките гладки шахти – те често се оказват причина за хоспитализирането на пешеходци в „Пирогов“. Съвестни граждани се опитват да предотвратят подобни инциденти, слагайки картони или предупредителни надписи в близост до опасните места.

Най-“подмолни“ са жълтите павета по бул. „Цар Освободител“ - ходенето по тях е почти невъзможно без няколко залитания при всяко пресичане.

Заради нахвърляните от улиците снегове по тротоарите, на много от пешеходците им се налага да ходят по пътното платно.

От „Пирогов“ днес съобщиха, че само за последните 3 дни в травматологията са постъпили 740 души, пострадали из софийските улици, като 99 от тях са с тежки наранявания и са оставени за лечение.

Сред проблемните места често са и участъци от тротоарите, чиято настилка е сменена от частни лица. Такъв е случаят с известен пиано бар на бул. „Витоша“, пред който са сложени хлъзгави плочки. OFFNews се свърза с представител на заведението, който каза, че проблемът съществува от години, но собственик на мястото е частна фирма. Управителят на пиано бара е просто наемател и се е опитвал да разреши проблема неколкократно, но без успех. „Какво ли не правихме – слагахме предупредителни табели, поставихме дори килим, но хората се пързаляха заедно с килима“, въздиша представителят на заведението.

Пред него не са ставали сериозни инциденти, като той го отдава на факта, че заведението работи вечер, а големият поток от пешеходци е през деня.

От Столична община казаха за OFFNews, че са запознати с проблема с хлъзгавото бяло покритие на пешеходните пътеки и то е сложено, защото е по-издръжливо от обикновена боя. Когато го слагали обаче не предполагали, че то ще се окаже изключително опасно в мокрото време. Настилката по тротоарите, сложена от частни фирми и лица, пък трябва да бъде съгласувана с експерти от Общината, за да бъде гарантирана безопасността на минувачите. Все още не е ясно дали поставените пред пиано бара на „Витоша“ плочки имат необходимия сертификат.

Подробности обаче ще бъдат дадени в близките дни от арх. Влади Калинов.

Ето и кадри, направени с мобилен телефон, които всеки може да заснеме само за няколко минути в центъра на столицата:

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови