Намаляваме жертвите на пътя наполовина до 2020 година

Юлиан Христов 21 декември 2011 в 15:50 1295 0

Пътна полиция
Пътна полиция

Правителството одобри днес проекта за Национална стратегия за подобряване на състоянието на безопасността на движението по пътищата до 2020 г. Като конкретна цел в документа е записано жертвите от катастрофи да намалеят наполовина в сравнение с 2010 година. Предвижда се засилване на контрола по пътищата с изграждането на национална система за автоматично регистриране на нарушенията и създаването на база данни с наложените наказания на шофьори, пешеходци и други участници в движението.

Стратегията включва мерки за подобряване на пътната мрежа както извън населените места, така и в градовете, селата и зоните на кръстовищата и завоите.

Предвижда се изготвянето на нова класификация на пътищата според тяхното предназначение и интензивност на движението, както и според нивото на тяхната безопасност. Ще бъде разработена нормативната уредба и инвестиционни планове за изграждане на зони с "успокоен" трафик, "зони 30 км/ч", училищни, пешеходни и жилищни зони.

Стратегията определя и кръстовища, които са потенциално опасни. Според документа такива места са зоните, в които през 2010 г. има загинали минимум 80 души, а 1883 са били тежко ранени. На тези места се планира намаляване на скоростта на движение чрез различни съоръжения като кръгови кръстовища и повдигнато пътно платно и изграждане на "острови" за безопасност на пешеходците.

Мярка, която може да доведе до намаляване на опасността от челни удари по двулентовите пътища, е изграждането на разделителни елементи, които да възпрепятстват навлизането в насрещното движение, а така също и на допълнителна лента за изпреварване.

В стратегията се предвижда създаването на механизми за насърчаване на купуването на нови и по-безопасни автомобили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови