КГБ връчи стипендии на студенти с физически увреждания в СУ

OFFNews 12 ноември 2014 в 19:40 5008 1

Снимка Софийски университет

Фондациите „КГБ - Клуб на готините баби“ и „Сила за живот”, заедно със Студентския съвет на Софийския университет, връчиха стипендии на студенти с увреждания в рамките на кампанията „Колкото повече, толкова повече”.

Тази година студентите, които ще получат подкрепа, са 14 души.

От всички студенти, одобрени за подпомагане тази учебна година, седем имат зрителни, четирима - слухови и трима – двигателни увреждания. Всички са с над 50% трайно намалена работоспособност и са в крайно тежко социално положение. Студентите се нуждаят от средства за транспорт, помощно-технически средства за придвижване и за обработка и адаптиране на информацията, необходима за учебни цели.

Всеки има индивидуални потребности, които са добре проучени.

Студентите получиха лаптопи, силна лупа, учебници, както и парична подкрепа.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев присъства на събитието. Той припомни, че преди шест години в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” е открита първата читалня в България за студенти със затруднения при ползването на литература. 

Снимка: Софийски университет

„През последните няколко години нямаме случай да сме отказали прием на студент в СУ, който съумее да изкара изпитите, но макар и с по-ниска оценка винаги сме ги приемали и след това сме следили пътя на тези студенти в Университета и искам да ви кажа, че те се справят абсолютно не по-зле от другите студенти”, отбеляза проф. Илчев.

Ректорът пожела успех на всички присъстващи, независимо какво поприще са избрали и благодари на двете фондации, които са оказали помощ за провеждането на това събитие.

Ваня Георгиева, председател на фондация „КГБ – Клуб на готините баби“, запозна присъстващите с историята и дейността на фондацията. Татяна Трайкова, член на фондацията, отправи искрена благодарност на всички приятели и партньори, които са им съдействали през годините и се обърна към студентите в неравностойно положение с думите:

„Много искаме да сме Ви полезни не само да завършите успешно вашето образование, но и да се реализирате успешно”.

Ето кои са студентите, които получиха стипендии:

Александър Андреев, на 21 г., от София. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Желае да преподава на слухово затруднени, за да бъде от полза за тяхното образователно и творческо развитие.

Василен Грозев, на 21 г., от с. Бъркач, общ. Долни Дъбник. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Желае да се реализира като преподавател на деца с увреден слух.

Виктория Гетова, на 21 г., от Бургас. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Логопедия”, III курс. Мотивирана е да помага на деца с говорни проблеми, обучаващи се в средните училища в България.

Георги Панталеев, на 22 год., от Нова Загора. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, модул „Педагогика на зрително затруднени”, IV курс. Смята да работи като преподавател на деца със зрителни увреждания.

Илона Калчева, на 24 г, от Тутракан. Учи в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Бакалавър със специалност „Педагогика на обучението по музика”, профил „Поп и джаз пеене”. Като магистърска степен изучава „Изпълнителско изкуство”. Смята да се реализира като изпълнител на поп музика и преподавател по солфеж и вокално майсторство.

Магдален Цветанов, на 20 г., от Ябланица. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”, II курс. Иска да стане възпитател в специализираното училище за хора с увреден слух в София.

Миглена Узунова, на 29 г., от Елена. Учи във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Библиотечно-информационни дейности”, III курс. Мотивирана е чрез различни дейности в библиотечната сфера да събуди интереса на младите хора към четенето на книги.

Петко Сталинчев, на 25 г., от с. Дълбок дол, общ. Троян. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Социални дейности”, I курс. Би искал да се развива в социалната сфера и да помага на хора в неравностойно положение.

Петър Ганев, на 21 г., от Сливен. Учи в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, специалност „Библиотечен и информационен мениджмънт”, I курс. Желае да се развива в сферата на информационните технологии и така да помага на други студенти с увреждания.

Петя Илиева, на 24 г., от гр.Чипровци. Учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Бакалавър със специалност „Педагогика на обучението по музика”, профил „Народно пеене”. Като магистърска степен изучава „Арт мениджмънт” и смята да се развива в конкретната област.

Радостина Григорова, на 19 г., от София. Учи в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, специалност „Масажист”, I курс. Има амбиции да работи по специалността си.

Светослав Георгиев, на 26 г., от Габрово. Учи в Националната спортна академия „Треньорски факултет”, специалност „Лека атлетика”. Параолимпийски шампион по лека атлетика, желае да бъде треньор по тази спортна дисциплина.

Станислав Йорданов, на 22 г., от София. Завършва професионален бакалавър в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, специалност „Лечебен масаж”. В момента учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, I курс. Желанието му е да работи в клиника и да развива специална терапия, помагаща на хора с двигателни увреждания да подобрят физическите си способности.

Стефан Цвятков, на 20 г., от Габрово. Учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Социални дейности”, I курс. Желанието му е да работи в някоя от организациите на и за хора с увреждания в България.

Фондация „КГБ - Клуб на готините баби“, създадена от три носителки на титлата „Мисис Баба“, от две години провежда кампании за събиране на средства, с които подпомага студенти с физически увреждания. Фондацията иска да постави основите на виртуална библиотека с учебници и научна литература, която ще реши основния проблем на студентите с нарушено зрение – липсата на достатъчно литература в електронен вид.

Фондация „Сила за живот“ съществува от 2005 г. Вече десет години се бори за творческото и образователното развитие на хората с увреждания, като ежегодно, във всяка последна седмица на август организира Фестивал за хора с физически увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!