КГБ или Клубът на готините баби (снимки)

Христо Пелов 12 септември 2014 в 17:22 10225 2

Александър Андреев, Ваня Георгиева и Магдален Цветанов

През 2010 година за пръв път у нас се организира конкурсът "Мисис баба" - един от многото конкурси за красота. Няколко години по-късно обаче носителките на тази титла решават да не бъдат поредните, които просто се окичват с някаква корона. И създават "Клуб на готините баби".

През миналата година Готините баби започват да събират средства, с които да подкрепят студенти с физически увреждания. През учебната 2013/2014 г. чрез кампанията „колкото повече – толкова повече“ са подпомогнати общо 12 студенти - деветима с увредено зрение и един с увреден слух.

Със събраните пари от кампанията готините баби набавят специфичните пособия, които са нужни за обучението на студентите.

Проблемът е, че например една нова и модерна брайлова машина струва над 2000 лв. Цена, която е непосилна за студентите. На старо тя може да се намери за около 500-600 лв., но самата машина е толкова амортизирана, че създава шум, непоносим за останалите студенти, присъстващи на лекциите.

"Клубът на готините баби" организира концерти, като всички средства, събрани от тях, отиват за нуждаещите се деца. По този начин те искат да ги подкрепят в желанието им да учат, но не само. Бабите искат да затворят целия цикъл - не само да подкрепят тяхното учение, но след това да им намерят работа. Това разказва пред OFFNews.bg Ваня Георгиева - председател на клуба и носител на титлата "Мисис баба" за 2012 година.

Тя допълва, че тези студенти имат нужда и от повече учебни материали и адаптирани учебници. Държавата поема сканирането на едва 15% от учебниците за незрящи студенти.

Бабите имат амбиция чрез да изградят виртуална библиотека, в която да бъдат сканирани учебници и научна литература.

Заедно с Ваня Георгиева са Магдален Цветанов и Александър Андреев - студенти по социална педагогика. Магдален е с увреден слух, а Александър е глухоням.

Александър има артистичен талант и мечтае един ден да стане пантомим.

Магдален с усмивка споделя, че от втори клас се занимава с волейбол. Сега вече е национал на мъжкия волейболен отбор за хора с увреден слух. Направил си е дори две татуировки в чест на любимия спорт.

Казва, че в университета не винаги среща разбиране към специалните му потребности. Разказа за лектор, който, когато разбрал, че е с увреден слух, му заявил да не идва на лекции, а директно да се яви на изпит.

Магдален мечтае да е учител. Да учи малките деца, които като него са със специални потребности.

"Хората, които не чуват, трябва да излязат на свобода, защото има хора, които се крият. Да бъдат по-смели, защото някои от тях по-лесно се предават, а не трябва да го правят". Това би искал да каже Магдален, ако целият свят го слушаше само за малко.

Тази година Клубът на готините баби отново ще организира благотворителен концерт, за да продължи да подкрепя студентите, които вече са 16.

Концертът е на 25 септември от 19 часа в залата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) - улица "Гусла"1, София.

Тези, които не могат да присъстват на концерта, но биха искали да помогнат, могат да го направят, като дарят сума:

Райфайзен банк EAД, Клон Цариградско шосе
IBAN BG30RZBB91551003320099, SWIFT : RZBBBGSF, Фондация "КГБ-Клуб на Готините Баби

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!