"И сега хотелите по Черноморието са празни, нужни ли са още?"

Милен Енчев Последна промяна на 28 април 2014 в 14:36 4822 8

Плажът на Карадере

Ние по начало гледаме на черноморското крайбрежие като на една презастроена територия на България. Това заяви председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов на пресконференция по повод предстоящото утре второ четене на Закона за устройство на черноморското крайбрежие в парламента.

Екоорганизациите от групата „За да остане природа в България“ настоя да се въведе поправка в закона, която да спре новото строителство в 2-километровата ивица от морския бряг (в онези места, които попадат в защитени зони за местообитанията). Тя беше внесена от независимия депутат Светлин Танчев, но беше единодушно отхвърлена от всички партии в парламента – много от депутатите гласуваха „въздържал се“.

Българското черноморско крайбрежие е с дължина около 380 км и на тази относително малка територия са разположени 650 – 750 хиляди легла – близо 90% от цялата леглова база в страната, посочи Попйорданов. И добави: „Това е най-слабо заетата леглова база в Европа“ (33 % средногодишна заетост, според Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма). Според председателя на асоциацията за алтернативен туризъм, това се дължи на „печалната идея“ за развитието на туризма чрез екстензивно застрояване на брега. „Това доведе до деградация на този природен ресурс. Туристическият бизнес гледа на черноморското крайбрежие като на ресурс, който му принадлежи. И морето, и планините обаче са на целия народ“, каза Попйорданов. България, заедно с Испания и няколко други държави, държи челно място по грозни застроявания на брега, заяви той.

Вариант за решаване на проблема с презастрояването е не допълнителното строителство, а разрушаване на „излишните хотели“ в курортите Слънчев бряг, Златни пясъци и др., смята Попйорданов. Такова разрушаване започна в Испания, припомни той.

По думите на Попйорданов, страната би могла да развива по-устойчиви и щадящи ландшафта видове туризъм като къмпинг туризма, по който България е на дъното. Същевременно той би бил шанс и за развитие на местното земеделие. „В Българския туризъм сега 95% от храната идва от Китай, Турция и т.н. Местното производство е нула процента“, посочи той. Според него, двата бранша могат да имат пресечна точка на интересите си и държавата може да рекламира българското Черноморие като регион в който „се яде българска храна“.

Предложението на природозащитниците за промяната в закона дойде след скандала с проекта за застрояване на местността Карадере. Според Тома Белев от „Зелени Балкани“ действията на управляващите спрямо проекта за Карадере са в тотално противоречие с предизборното обещание на БСП за „незабавно спиране незаконните и в разрез с обществените интереси проекти по Черноморието“. Проектът за застрояване се базира на един незаконен Подробен устройствен план „Бяла – Север“, приет преди години без екооценка, в нарушение на екозаконодателството.

Подобна декларация има и в политическата платформа на партия ГЕРБ: недопускане на застрояване по Черноморието, което да застрашава ценни животински и растителни видове, припомни Тома Белев. Съветвам г-н Борисов (Бойко Борисов - бел.ред.) да обясни на депутатите си, че предложението на г-н Танчев е полезно, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.04 2014 в 16:33

Поредните предизборни глупости на едни доказани крадци. "Зелените" в България губят все повече популярност. Това е факт и никой не може да го отрече. Популярно е да си еколог, но... малко са истинските, които им дреме за природата.

28.04 2014 в 16:16

ърво изборите са винаги и навсякъде формалност,лицата които се предлагат на народа за избор отдавна са избрани утвърдени на тайни съвещания с дейно участе на еврейската мафия и ЦИК,народа не може в деня на изборите сам да издига независими и спонтанни кандидати,и това прави ходенето на избори безсмислена манифестация на глупавото овчо стадо,много от овцете се интерисуват от политика и икономика само в периода на рекламирането на изборите и решават за кого да гласуват по информацията на съседа ,който събота и неделя си идва на село.Даже изборите да са идеални и произволни,широките народни маси като цяло са необразовани и глупави и нямат представа кой политически сокак да хванат като го няма овчаря,в урните не се раждат добри решения и управници даже случайно,в тълпата процентно винаги побеждава глупостта

28.04 2014 в 16:13

Аз не виждам смисъл да се строи въобще ,всички виждат че ще има война вече и кучетата разбраха,не правете излишни мишени за самолетите и артилерията,по добре да се живее по далеч от София,всичките бомби винаги там падат,някой път хвърляли през войната в провинцията но по случайност самолетите не можели да кацат с бомбите,опасно,черноморите също ще пострада,там много американ евро и русо интереси,там ще става мазало

28.04 2014 в 16:08

Ив,
я виж къмпингите в Гърция. Бил съм за огромно мое щастие в Австралия също. Уникални места - диви, НО всичко е уредено. Няма как да видиш боклук, няма как да видиш някой да се..е с извинение до твоята палатка.
А у нас... къмпингите са най-мръсното нещо, което може да се види. Ако им се поиска такса на тези хора, ще скочат до небесата.
Стига вече сме се правили на света вода ненапита.

28.04 2014 в 16:00

... Позасрано 20... бая е позасрано...

... хахахахахахахахаха

... СТАКАНишевиииии, що не си чистите, бре оу...

... хахахахахахахахаха

... а лилито сега е в борисовата градина и събира лайната на пес-овете около ПСА... щото да не личи...

... хахахахахахахахаха

28.04 2014 в 15:46

На долуподписалите се ще кажа едно - съвременния свят (който доста различно се развива от България) вече приветства camping-а, палаткуване и т.н. и хората са по-напреднали от нас дето живеем в блокове и панелки. А това че българина няма културата да пази там където е палаткувал или преспал за 1-2 нощи е само проблем на нашия назаднал манталитет. Хората вече се чудят как да НЕ строят толкова много. В града където живея хората постоянно събират подписки срещу застрояване на красиви и природни местенца, само защото самия град расте. А хората просто искат да си запазят природата, отдиха им след работа, ако щете, хубавите зелени области за децата да ги има, или какво - те да играят на бетонирана площадка? Това дето е в България е тотално изкривена представа за развитие. Съжалявам, но не сте видели по света как ги правят нещата. Или то ако ще се строи, поне гледат да го украсят, да има зелени площи около строежа,сградата, гледат да не са слепени сградите една до друга и да си гледат в тоалетните и балконите, има мисъл при строенето и планирането. В България пляскаме сградите където ни падне, или просто където има, ама не мислим как това ще се отрази на околността, на хората които живеят там, или в случая туристите. Хахах, даже сте смешни - то пак попадаме в най-ниските класации на грозни сгради и презастрояване, а вие плямпате че виждате ли света бил крив, а ние прави. Ми ако бяхме прави щяхме да сме добре. Нацвъкайте ми колкото искате минуси, ама сори, истината боли.

28.04 2014 в 15:33

Тези еколози от всичко разбират - от опазване на природата, от икономика, от туризъм, от строителство... само дето са нищо друго освен боклуци.
На миналите избори дори 1% не можаха да съберат.

28.04 2014 в 15:18

А къмпингите? Мръсни, гнусни, няма вода, тоалетна е морето или дюните. Строителството винаги през цялата човешка история е било доказателство за развитие и прогрес. Само у нас искат да си седят и живеят в пещерите.