„Зелените" пращат проекта „Карадере“ във Върховния съд

OFFNews 02 април 2014 в 20:00 4953 1

Снимка от последния протест в защита на "Карадере".

Решението на Министерски съвет да предостави сертификат за приоритетен инвестиционен проект за сторителство в местността Карадере ще бъде атакувано от партия „Зелените" във Върховния административен съд.

Жалбата срещу предоставянето на сертификат за приоритетен инвестиционен проект на офшорната компания "Мадара юръп" АД за сторителство в Карадере е внесена в съда по-рано днес, се казва в съобщение до медиите.

"Дружеството е собственик на земя до плажа "Карадере" и смята да го застрои, като по този начин има реална опасност да бъдат унищожени дюните в района, както и да се съсипе природата в едно от последните останали девствени кътчета по българското Черноморие," алармират от ПП "Зелените".

Партията кани журналисти и заинтересовани от казуса на брифинг по темата в четвъртък (3 април) на площад "Независимост" от 14 часа. Половин час по-късно ще заседава парламентарната Комисия по регионална политика, която ще продължи да разглежда промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Представители на Зелените ще участват и в заседанието на Комисията и ще защитават предложените от тях промени, които според природозащитниците могат да решат казуса с Карадере, както и всички бъдещи казуси, свързани с опазването на природа по крайбрежието в съответствие с обществения интерес. Предложенията им предвиждат да се спре всяко ново строителство в двукилометровата ивица на зоните А и Б на пясъчната ивица, които попадат в териториите по НАТУРА 2000 за опазване на защитени природни местообитания и видове. В тези двукилометрови територии от НАТУРА почти няма застроени места, посочват от партията

Част от предложенията на Зелените за промени бяха разгледани на заседанието на Комисията по регионална политика и местно самоуправление преди две седмици и бяха отхвърлени чрез гласуване "въздържал се" от всички политически сили, припомнят в съобщението си "Зелените" като уточняват, че друга част от текстовете ще бъдат разгледани на утрешното заседание на комисията. Въпреки че бяха отхвърлени в комисия, предложенията ще бъдат гледани и в пленарна зала, където могат да бъдат приети при наличие на добра воля от страна на политическите сили в парламента, подчертават от организацията.

Вносители на предложението – освен партия "Зелените", са и коалиция от природозащитни организации "За да остане природа в България", Българска туристическа камара и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!