Жандармерия в Гърмен след масов бой между роми и българи

OFFNews 23 май 2015 в 20:14 7341 19

Снимка garmen.bg

След масов бой в благоевградската община Гърмен жители заплашват със саморазправа, твърди пред агенция „Фокус“ кметът Минка Капитанова.

По думите й, група роми нападнали с брадви и камъни, вследствие на което трима души са пострадали сериозно и са били транспортирани до спешен център. С по-леки наранявания са още няколко души.

По неофициална информация на БНР скандалът бил предизвикан от забележка за силна музика и шум от микробус, който спрял с голяма група роми, дошли да продават гъби. Разярени, те се нахвърлили върху група мъже, почиващи под вековен чинар. Към първоначалната група от роми започнали да прииждат още хора от махалата, която е близо до мястото на инцидента.

Полицията успяла временно да овладее положението и да прогони ромите. Междувременно голяма група мъже от Гърмен се организирали и тръгнали към ромския квартал "Кремиковци". Мъжете настояват ромите да бъдат изселени заради набезите, кражбите и заканите.

Най-малко осем души са задържани в РПУ - Гоце Делчев, съобщи още в събота вечерта кметът Минка Капитанова. По думите й, напрежението все още не е утихнало.

В събота вечерта към полицейските екипи се присъединиха и части на жандармерията. Полицията обгради от всички страни квартал "Кремиковци", в който живеят около 900 роми - заради желанието за отмъщение, съобщава БНР.

Кметът на общината потвърди, че проблемът тлее от години. През 2011 г. РДНСК е издала заповеди за принудително събаряне на 129 незаконни постройки в ромския квартал, но досега те не са изпълнени.

Общината не може сама да се пребори с проблема, категорична е Капитанова и настоява за обстойна полицейска проверка на квартала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!