Гражданите все пак ще могат да търсят обезщетение за винетките

OFFNews 18 юли 2016 в 14:13 7591 4

Гражданите все пак ще могат да търсят обезщетение за винетките

Гражданите ще могат да търсят обезщетение заради новите цени на винетките, но при определени условия. Това става ясно от отговор на сдружението за законодателни оценки и законодателни инициативи, които са страна по делото срещу наредбата за новите цени на винетките. Делото беше спечелено от тях на първа инстанция, но решението на съда може да бъде обжалвано. 

По-рано днес регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че министерството ще атакува решението. Тя обясни, че ако наредбата бъде отменена и на последна инстанция, пари за купени винетки няма да се връщат. В отговор на интервюто на министърката пред Нова телевизия, от сдружението обясниха, че има правна възможност за търсене на обезщетение от хората, купили виненти стикери. 

Това ще е възможно, ако на последна инстанция Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно постановлението на Министерски съвет, с което влиза в сила новата наредба за винетките. В такъв случай правителството ще разполага с 3-месечен срок, за да потърси административен начин за компенсиране на имуществените последици от отменения акт, обясняват от сдружението. Новият акт на правителството подлежи на съдебен контрол, а отделно от това, ако Министерски съвет бездейства и не изпълни изискването на закона, всеки гражданин ще може да заведе дело по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), защото ще бъде ощетен от това бездействие. "Или иначе казано обезщетяване трябва да има, тъй като то е част от последиците на отмяната", поясняват от сдружението.

В отговора към министър Павлова оттам поясняват, че с обжалването на наредбата не е търсена отмяна на винетните стикери като цяло, а твърдението, че винетките са „услуга“ и че имат „цена“, не отговаря на истината, тъй като те се събират като такса за ползване на републиканските пътища. 

В отговора се изразява несъгласие с твърдението, че обжалването било свързано с процедурни хватки. От сдружението обясняват, че в хода на делото е разпитано вещо лице, което не е могло да установи кога е публикуван проектът на постановление на интернет сайта на министерството. Това означава, е органът не е доказал "наличието на предпоставките за законосъобразност на процедурата по приемане на процесното постановление, каквото задължение му вменява АПК".

Отделно не можем да се съгласим с т.нар. „вътрешни противоречия“ в решението на съда. Същото е непротиворечиво и съобразено с представените пред съдебния състав доказателства, сред които липсват съгласувателни писма, финансова обосновка, и каквито и да било други документи, които да установяват валидно и законосъобразно проведена процедура по приемане на постановлението, се казва още в отговора.

От сдружението са категорични, че по делото няма доказателства с които да се потвърждава позицията на министерството, че е проведена процедура по обществено обсъждане на постановлението на Министерски съвет.

От сдружението коментират, че в решението на съда има съгласие за това, че между постановлението на Министерски съвет и закона има противоречие, а особеното мнение на съдия от състава не води до опорочаване на съдебното решение и е "израз на законосъобразно формирана воля на съдебния състав по вътрешно убеждение". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

18.07 2016 в 20:26

Герберунгите са над Закона. За тях решенията на съда нямат значение. Те могат само да грабят, но дори и да ги хванат никога не връщат заграбеното.

11866

1

кумчо вълчо

18.07 2016 в 14:56

Голямата дунда пак се развихри:
"Тя обясни, че ако наредбата бъде отменена и на последна инстанция, пари за купени винетки няма да се връщат."

И ... що? Аз пък си искам парите обратно!