Пари от незаконните винетки няма да се връщат, била обсъждана и цена 150 лв.

OFFNews 18 юли 2016 в 10:15 19435 15

Пари за винетки няма да се връщат – обяви регионалният министър Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Тя коментира това по повод, че Върховният административен съд излезе със становище, че повишената цена на винетките – от 97 лева, е незаконосъобразна.

Павлова беше категорична, че по-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат.

В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството оспорва решението на съда. А то било не за цената на винетката, а за процедурата, по която е прието да се повиши тарифата на пътния стикер.

„Решението на съда не отменя цената на винетката и не е влязло в сила, дори да се приеме такова решение, то няма ретроактивно действие – тоест пари няма да се връщат в никакъв случай“, обясни министърът.

По думите й дори съдът да каже незаконно вдигнахте цените – това не действа назад, а само в бъдеще. „Стойността на винетките са такива каквито са и не могат да бъдат отменени“, категорична е Павлова.

По повод съмненията, че не е спазен законът и повишението на цените на винетките не е минало обществено обсъждане, Лиляна Павлова коментира, че такова нещо няма, документът на министерството за винетките е стоял на сайта на Министерски съвет 14 дни, но съдът нямал заключение, че е имало такъв документ и не може да каже кога и къде е стоял. Сега ведомството изисква да се проведат разпити на свидетели и втора експертиза.

Категорично не е вярно, че от министерството са подбутвали на съда файл със стара дата, че е имало обществено обсъждане, каза още министърът.

Павлова коментира още, че преди приемането на новата цена на винетката били разгледани няколко сценария: "Да запазим старата цена, да я увеличим до 100 лв. или да определим цена от 150 лв., с която ще бъдат събирани много повече средства. Именно заради социалния фактор от трите предложения бил избран средният вариант с оптимална цена.

В отговор на въпрос за приходите, които ще постъпят в бюджета след увеличението на цените на винетките, министър Павлова коментира, че средногодишно са необходими 600 млн. лв. за поддръжка на пътната инфраструктура, а за да могат да бъдат покривани напълно, цената на стикерите трябва да бъде двойно по-висока от сегашната.

Министърът обясни още, че след въвеждането на тол системата у нас леките автомобили ще продължат да заплащат винетка, която обаче ще бъде електронна. Тол такса ще заплащат само тежкотоварните автомобили. До края на август трябва да бъдат подадени оферти на кандидати за разработването на системата.

Павлова добави, че продължават ремонтите по автомагистрала „Хемус“, но успокои, че по АМ „Тракия“ и по другите пътища няма да има забавяне на трафика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

14

Buriata

18.07 2016 в 22:36

С това правителство няма да се изненадам ако сега почнат да ни глобяват, че караме с незаконни винетки след като съдът ги отмени. Определено обаче тази ми хареса сутринта как го въртеше и сучеше, за да го изкара, че едва ли не съдът е отменил новите цветове на винетките, но не и цените им.

18551

13

Нострадамус

18.07 2016 в 20:27

Герберунгите са над Закона. За тях решенията на съда нямат значение. Те могат само да грабят, но дори и да ги хванат никога не връщат заграбеното.

12129

10

ig

18.07 2016 в 15:49

wayoff, трол герберски, помисли с тва под черепа си като човек, после се прави на гражданин и интелектуалец.. аман от префърцунени педе*аси. Хората ако имаха пари, щяха ли да карат стари коли? Отговори! Защо хората нямат пари за нови коли? Не ми ли се кара кола за 20 000 лв? Примерите ти са кифленски, като на някоя госпожица от провинцията /и аз съм от провинцията/, която живее от 7-8 години в столицата и вече е много над нещата.

29585

9

Izalina

18.07 2016 в 14:59

wayOff, тук не ме спечели.
Сори, ама 20 годишната ми кола е в 100 пъти по-добро състояние от 6 годишната на комшията. И няма нужда да си инженер за да го разбереш - просто покарай километър-два след единия и другия автомобил.
Ако ГТП-тата си вършеха работата както трябва изобщо нямаше да повдигаш темата. Аз бих изхвърлила и повечето товарни коли незабавно.
И изобщо местните данъци са съвсем друга бира. Не разбирам как една и съща кола в София паркира, цапа и чупи за 25лв, в Пловдив за 32, а във Варна за 49, но с офертата си от 500 евро плющиш такива като мен, които предпочитат комфорта и поддръжката на по-старите автомобили и ретроманиаците, а не дядото с трабанта или мургавия с кадета и това докато оня с 6-годишното ауди си свирка.

Одобрявам наличието на винетни такси, но само там където има читави пътища, а не на общо основание с табелата "Край на населено място". Сиреч тол-такси.
Всичко друго е издевателство и дране.