„Градът и сексът“ в София през 1980 г.

Симона Костадинова 18 юни 2014 в 12:50 9061 0

Корицата на списание „София“

Темата "сексът и градът" не е била чужда на София две десетилетия преди началото на популярния едноименен сериал, разбираме от стар брой на списание „София“. Още през пролетта на 1980-а изданието посвещава броя си на "Градът и сексът" и разказва за интимното отчуждаване и проблемите на връзките в големия град.

Впечатляващо е не само, че по време на социализма основната тема на броя са сексуалните отношения и тя е толкова директно поставена, но и че текстът е писан от сексолог.

От погледа на съвременния читател подобно нещо може и да не изгледа вълнуващо, защото вече се е превърнало в част от ежедневието ни, но в онова привидно по-консервативно общество подобна тема определено би предизвикала немалко коментари.

Корицата на броя също заслужава да се спомене. Тя представлява снимка на мъж и жена в легло, което е поставено по средата на павирана улица, а в долния десен ъгъл стои надписът "Градът и сексът".

Разгръщайки страниците на списанието откриваме, че много от написаното в тази статия, отпечатана преди 34 години, е повече от актуално и днес. От редовете не лъхат пошлостта и простотата на съвременните текстове на подобна тема. Тезите, които застъпва сексоложката д-р Добринка Божилова, звучат наистина близки до съвременния жител на големия град, като освен това се основават изцяло на човешката психология и поведение.

Основната снимка на статията

В статията Божилова условно разделя големите градове на три основни зони, като разкрива проблемите на живеещите във всяка една. Първата е наречена от нея "централна" и според думите й се характеризира със силен шум, движение, замърсяване и други подобни фактори, които създават стресови ситуации у човек. Според нея хората, които живеят в тази зона, са по-податливи на общата невроза и това влияе на сексуалните им отношения.

Втората зона е на "големите квартали", където свободните пространства между сградите са по-големи, но за сметка на това се наблюдава струпване на твърде много непознати хора, обяснява сексоложката, като според нея това затруднява общуването.

Местата за живеене, които се намират между централната част и големите квартали в периферията на града, са третата зона. Според Божилова в нея се съчетават условията за живеене на големия и на малкия град. Сексоложката твърди, че именно в тази зона хората общуват по-лесно и дори се запазват "комшийските" взаимоотношения, което помага и на интимните отношения.

Божилова посочва още, че независимо къде в големия град живее човек, то той страда от последиците на миграцията. Разрушават се традиционните връзки и контрол, осъществявани от семейството, влиянието на моралните норми също намалява. Според сексоложката анонимността на човека сред множеството в града и усещането му, че е незабележим, увеличават не само склонността към агресия, но и проституцията, бягството от отговорност и необмислените връзки.

Божилова изтъква всичко това за причина за по-големия брой нежелани бременности, аборти и случаи на заразяване с венерически болести в големия град.

Снимки от статията 

В статията си сексоложката посочва и проблемите при двойките. За младите семейства, например, основен проблем е, че често живеят при родителите на един от съпрузите и то в една стая. Това не им оставя достатъчно чувство за самостоятелност и често вреди на сексуалния им живот. Божилова добавя и че двойките, който се женят прекалено млади, се развеждат много по-често. Тя смята, че това се случва заради недостатъчната готовност и осведоменост на съпрузите за семейния живот и родителството.

Необходимо е съвременно полово възпитание и образование, е заключението на специалистката.

Ето как изглежда и самата статия 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови