Форумът "БГ мама" се разцепи заради редизайн (обновена)

Симона Костадинова 30 януари 2014 в 15:19 55193 9

Логото на

Най-големият български форум Bg-mamma.com се разцепи след въвеждане на новия облик на сайта.

Недоводлни потребители на дамския форум дори направиха огледална страница, копираща темите от стария форум, но с опростена визия.

Брожението срещу редизайна на Bg-mamma започна още през декември, когато администраторите изпробваха новата визия.

Тя не се прие добре от голяма част от потребителите. Според изразените в самия форум мнения, те се чувстват объркани от новата визия, трудно се ориентират в съдържанието, а и недоволстват срещу многото търговска реклама.

Затова в началото на януари част от "майките" създават паралелен форум, който наричат "Алтернативата". Адресът на новосъздадения сайт е bul-mamma.com, а визията му много напомня за старата на Bg-mamma.

В оригиналния сайт пък тече анкета, която е озаглавена: "ПЕТИЦИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ СЕГАШНИЯ ВИД НА ФОРУМА!". Tам майките могат да изразят мнението си относно промените в дизайна. До момента 93,6% (2163 души) от гласувалите в анкетата заявзяват, че не харесват новия вид на форума. Общият брой на гласувалите е 2310 души.

В Bg-mamma.com съществува бутон "Използвай старата визия", който позволява на потребителите да избират между новия и стария дизайн, но въпреки това недоволните потребители са многобройни.

Потребителките в "Алтернативата" обвиняват създателката на оригиналния форум Марина Кузманова, че е променила първоначалната идея на сайта и той вече не е място за свободно споделяне на опит. Според тях в оригиналния сайт имало прекалено много реклами.

На тези обвинения Кузманова отговаря с "Кои точно реклами визирате? В пъти са по-малко от тези, които бяха на старата визия само до преди месец. На заглавна страница има ЕДИН рекламен банер, вдясно. Във форум има един рекламен банер, долу вдясно. В тема има две карета на гугъл (едно под темата, едно малко отдясно в сайдбара, който може и да скриете), плюс един рекламен банер вдясно." Тя също казва, че в новия дизайн все още има грешки, който ще бъдат изгладени.

Позицията на създателката на оригиналния форум

Пред OFFNews Марина Кузманова коментира:

"Промяната не е само визуална, а и на цялата платформа и код отдолу.

Сайтът е направен през 2004 година на основа, която не позволява по-нататъшно развитие и не е предвиждана за такова натоварване.

Последните 1-2 години се "кърпи", но това не може да продължава вечно и е изчерпано като варианти. Това доведе до абсолютната нужда от изцяло реизграждане на сайта.

Не е първият редизайн, но е първата много по-драстична промяна. 2 пъти досега е правен частичен редизайн, като и двата пъти е имало доста недоволстващи.

Този път се комбинира недоволство от визуалната промяна и от дребни технически бъгове (които вече са отстранени), които бяха породени от това, че изцяло е заменен кодът/платформата, върху която сайтът работи.

Както всеки път досега (при предишните редизайни), така и сега се обръща сериозно внимание на потребителските мнения. В крайна сметка този сайт е за тези хора и те трябва да се чувстват удобно и комфортно в него.

Разбира се, че ще се направят корекции, така че да бъдат отстранени неудобствата, както и да бъдат задоволени исканията (поне доколкото е възможно) на потребителите. Разбира се, невъзможно е да бъдат удовлетворени абсолютно всички, тъй като и самите потребители често имат различни и противоречиви предпочитания, но всичко, от което недоволстват по-голямата част от потребителите, ще бъде преработено.

Възможността да се ползва старата визия ще бъде запазена докато не постигнем вариант, в който повечето от хората, които са при нас, да са доволни и удовлетворени.
Отлив на посещаемостта няма, напротив - има повишен брой теми, повишен брой отговори, нови регистрации и общ брой посещения, както и повишен като продължителност престой и повече прочетени страници от посетител.

Държа да отбележа, че масовите критики са върху визията на тема във форума. Началната страница и функционалностите, които предлага, извеждането на преден план на потребителските теми (в основното каре по средата с голямо изображение), карето с Всички теми от форумите, карето Нови теми от всички форуми, водят до много по-висока активност и забелязване на теми, които при стария вариант на форума биха се пропуснали. В допълнение извадката от бързи връзки към най-популярните и посещавани форуми дават удобство за бърз достъп до тях на редовните потребители и в същото време служат за много по-лесна и бърза ориентация на хората, които за първи път посещават сайта."

Алтернативата

Макар засега да е далеч от мащабите на оригинала, "Алтернативата" бързо набира скорост.

Към момента потребителите на новия форум са над 1300, активните теми - 431, а публикуваните мнения са около 29 000.

За сравнение само регистрираните потребители в Bg-mamma са над 265 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!