Фандъкова остави вратичка за сеч в Борисовата градина

Калоян Константинов 22 декември 2016 в 19:43 7038 0

Езерото с лилиите в Борисовата градина.

През септември граждани излязоха на протест в столицата против започналата сеч в Борисовата градина, която събуди подозрения за бъдещи планове за строеж в парка.

Това принуди кмета Йорданка Фандъкова да обещае, че нищо ново няма да се строи в Борисовата, а отрязаните дървета са само сухи, увредени и опасни. По повода днес Фандъкова отговори на въпросите на общинския съветник Марта Георгиева какво е предизвикало сечта и колко точно дървета са премахнати. Кметицата заяви, че проверката е била наложена с решение на СГС заради инцидента през октомври 2015 г., когато дърво падна и уби човек в парка

След това са издадени 4 разрешения от дирекция "Зелена система", одобрени от постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделието и горите, за премахване на сухи и опасни дървета на отстояние 20 метра от пътеките. Като опасни са посочени дърветата с наклонение над 45 градуса и с излязла част от кореновата система, но иначе здрави.

От отговора на Фандъкова става ясно, че са отсечени 516 броя дървета, които са предимно червен дъб, ясен, бял и черен бор. Никъде обаче не се посочва колко точно бройки от всеки вид са премахнати и дали това са били единствените видове, след като в отговора се казва "предимно". 

Единствено се казва през кой месец колко на брой се отсечени: януари 121, февруари 100, март 100, април 100, май 15, юни 15, юли 25, август 25, септември 15. Не става ясно, след като се дава дефиниция за опасни, а брой се дава само за сухите, дали те включват и опасните или те са допълнителен брой, който не се дава.

На въпроса на Георгиева дали има данни, че са надхвърлени бройките от разрешенията, изсичане на дървета от друг вид или други злоупотреби с разрешенията от столична община, Фандъкова отговаря, че сигналите на гражданите са проверени и не са установени нарушения и неправомерно отрязани дървета. Според нея това значи, че Столична община поема отговорност за всички отсечени дървета през тази година в Борисовата градина. Това, според Георгиева, означава, че всички камиони, препълнени с трупи, които гражданите снимаха всеки ден, са дело на Столична община.

Предстои да се направи цялостен анализ и оценка на състоянието на лесопарка за опазване, съхраняване и подмладяване на дървесната растителност през януари 2016 г., изготвен от Лесотехническия университет. Планът ще важи за следващите 10 години и ще включва премахването на още сухи, болни и опасни дървета, както и залесяването с млади фиданки и засаждане на нови дървета.

Подозрение обаче буди фактът, че отговорът не е придружен с нито едно от експертните становища, на които се основава сечта и които са поискани от Георгиева. Общинският съветник пита изрично и за точната бройка на всеки един вид махнато дърво, но такъв не е даден, вместо това се посочва някаква обща цифра, която, както стана ясно по-горе, дори не включва всички видове отрязани дървета.

Не се посочва и къде са се намирали дърветата и причината за махането им - колко са били изсъхнали, колко болни и колко са преценени като здрави, но опасни. Въпроси повдига и планът за "подмладяване" на Борисовата, което според Георгиева е оставяне на вратичка за сеч на още дървета, които нито са болни, нито сухи, а просто стари. 

„Средната възраст на дърветата в лесопарковите части на Борисовата градина е над 100 години. Всяко дърво следва да се разглежда индивидуално, а не на кубици. Това не е гора за дърводобив, която трябва да се подмладява самоцелно“, коментира тя. 

От обсъждането в Столичния общински съвет става ясно и че се чака ново разрешение за сеч на неизвестен брой дървета в парка, които по така съставените критерии може да значи премахването на много здрава растителност, под претекст, че е санитарна сеч. На обсъждането Георгиева постави въпроса и защо, след като дърветата са толкова опасни, по време на протеста септември месец, комисията по околна среда отложи точката за разрешение за нова сеч в парка.

„На това отложено разрешение пише фирмата изпълнител незабавно да премахне всички дървета, които сметнат за сухи и опасно наклонени. Така се дава притеснително много свобода за сеч, без да са посочени конкретен брой и вид дървета без никакво приложено експертно становище. Безчинство е това да се позволява в паметник на градинско-парковото изкуство, къде има изключително ценни дървета. На дискусията беше потвърдено, че предстои това разрешение за сеч да бъде одобрено", каза общинският съветник.

Ако то остане във вида, цитиран от нея, означава сеч на неизвестен брой дървета в парка, което по така съставените критерии може да значи премахването на много здрава растителност под претекст, че е санитарна сеч.

За пореден път действията на общината повдигат повече въпроси отколкото отговори и оставят съмнения за посегателство срещу зелените площи в града, които в последните години бяха сериозно увредени, а огромна част от зеленината в столицата унищожена. Изглежда, че както при други случаи, и тук става дума или за неправомерна сеч на дървета, или за немарливост от страна на общинските органи при изпълнението на работата им, водеща до недоверие и съмнения за престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!