Над 100 души на езерото "Ариана": Не на сечта в Борисовата градина (снимки)

OFFNews 11 септември 2016 в 13:53 7352 1

Снимка Сергей Антонов

Над 100 души се събраха на днешния протест срещу изсичането на дървета в Борисовата градина край езерото "Ариана".

Акцията бе организирана във фейсбук от групата "Да спасим Борисовата градина".

Според екозащитниците има опасност от изсичане на много дървета в най-големия градски парк у нас с мотива, че става дума за санитарно почистване.

"Обиден за гражданите на община "Изгрев" е опитът на кмета Йорданка Фандъкова да определи нашата реакция като манипулативна и с предизборна цел. Лъжа е, че няма да се строи защото "извеждането на спортни съоръжения" от парка по план означава обезлесяването на парка до гара Пионер и зад телевизионна кула, където те ще се построят наново", твърдят организаторите.

Те обявиха и че столичният кмет манипулира обществеността, твърдейки че защото не е правена инвентаризация от 1999 г. имало много опасни дървета и така бил умрял един човек миналата година. Екозащитниците се възмущават, че точно за дървото причинило инцидента е имало сигнал, по който не е направено нищо.

Преди ден обаче екипът на Лесотехническия университет, на който Столичната община е възложила експертната оценка за съхраняване и опазване на горската част от Борисовата градина, нарече "нелепи и злонамерени" твърденията, че се готви сеч в най-големия парк в София. От кметството също категорично отричат, че имат подобни намерения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови