Експерти: Не, светулките не изчезват. Хората рядко отиват при тях

Николай Големанов 17 декември 2015 в 18:27 21955 2

Светулка

Снимка Архив

Светулките в България не изчезват, въпреки носталгичните безпокойства на хора, които отдавна не са ги виждали.

Светулките не изчезват, категоричен е ентомологът д-р Марио Лангуров, експерт в Националния природонаучен музей при БАН. Репортер на OFFNews го помоли да коментира широко разпространените опасения за прелестните проблясващи насекоми.

Неотдавна въпрос за тяхната съдба зададе и участник във форума OFFRoad-Bulgaria.com, традиционно оживена трибуна за екологични разисквания. Там се разви същинска дискусия - „Какво стана със светулките?“, в която намериха място най-различни предположения.

„И мен често ме питат: „А бе, отдавна не съм виждал светулки, защо така?“ - каза д-р Лангуров. - Светулките си ги има, а впечатлението, че изчезват се дължи на променения начин на живот на хората.“

Хората, смята той, много по-рядко контактуват с природата в нейния неподправен вид. Те са свикнали, като излязат на село и веднага да видят светулки. Само че вече не са много местата, където сред селата има природа.

Разбира се, не само мястото трябва да е подходящо, но и сезонът – светулки се виждат в летни нощи. Няма как да се очаква среща с тях в късна есен или пролетно време.

„Иначе, светулките, където си ги има, си ги има – подчерта ентомологът. Аз лично ги виждам. И доста други хора ги виждат. Не съм провеждал целенасочени изследвания, но самите ми наблюдения показват, че ги има.“

Много са обаче, включително в България, застрашените или изчезващи видове насекоми. Това е повод за тревога и в световен мащаб, независимо, че като стане дума за застрашени видове, обикновено се сещаме за по-атрактивни и екзотични същества като риса и гигантската панда, слоновете и белия носорог.

Д-р Марио Лангуров каза: „Много насекоми вече са изключително редки. Някои се водят вече за изчезнали: някои дневни пеперуди, няколко вида нощни пеперуди, някои твърдокрили, но за тях по- не се знае.“

Той обясни защо използва уговорката „водят се“ изчезнали: „Сега имаме идея да ги търсим в подходящи местообитания, да видим дали ще ги намерим“.

На път към ситуацията „водят се“ изглежда красивата пеперуда Червен аполон (Parnassius apollo). Тя е представена в малката и изящна изложба „Голямото завръщане“, която продължава до средата на януари в Националния природонаучен музей в София.

Пеперудата Червен аполон, нарисувана от Любен Домозетски, е представена в изложбата в Природонаучния музей в София.

Червеният аполон, вдъхновил двама от участващите в нея художници, е класиран като “уязвим вид“. Тази пеперуда е привързана към каменисти планински местообитания – информира изложбата.

Видът има относително стабилна популация в някои наши планини, но изчезва от територията на Витоша. Затова усилията за негово „голямо завръщане“ се правят именно в природния парк край София.

Обяснението за това, че ни напускат видове насекоми е по-скоро просто според д-р Лангуров: „Човек все повече свива местата, които обитават тези видове“. Той дава пример с живееща на Люлин пеперудка, чиито гъсеници се хранят с билката Лечебна динка. И с горчивина отбелязва от колко „елементарно нещо“ може да зависи съдбата на един вид.

„Тя се среща на едно пространство, което е горе-долу колкото заема тази сграда [музеят в София]. И като се окоси два пъти ливадата, на която има динка, и то по време на размножителния период на пеперудката, а това е много тесен период – от края на юли до към средата на август... Като се окоси два пъти тая ливада - и няма динка, на която да се развият ларвите, и това може да доведе до пълното изчезване...“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!