ЕК осъди България за калпавата цифровизация

OFFNews Последна промяна на 23 април 2015 в 16:00 13640 12

Европейската комисия осъди България за проблемната цифровизация. Решението на съда в Люсембург бе обявено днес. Страната ни е нарушила три директиви на ЕС. 

Делото е свързано с членството на страната ни в Европейския съюз и предявените претенции по него следва да се изпълнят незабавно. От решението става ясно, че страната ни е нарушила директивата за конкуренцията, рамковата директива на ЕС и директивата за резрешение. В 28 страници съдът обяснява, че държавата е действала против конкуренцията при мултиплексите.

България трябва незабавно да изпълни препоръките на съда. Ако не го направи, ще бъде наложена санкция, която е в размер между 20 000 и 200 000 евро на ден.

Има риск зрителите в България да останат без безплатна цифрова телевизия, всичко зависи от поведението на властта, заяви за OFFNews Христо Грозев, по чиято жалба започна проверката на ЕК. Според него най-доброто решение сега е национализацията на мултиплексите, независимо от инвестициите, направени от операторите им.

Веднага след провеждането на конкурсите за мултиплексите (системите, през които се осъществява цифровото ефирно излъчване), всички те бяха спечелени от близки до банкера Цветан Василев компании и така бе наложен монопол върху целия сектор. Конкурсите започнаха при правителството на Станишев, а бяха приключени по време на първото управление на Борисов. Те бяха спечелени от "Хану про" и "Тауърком", която впоследствие стана НУРТС, за 15 години. ЕК заведе делото по искане на австрийската ORS, която не бе допусната до конкурса.

Зрителите не могат да гледат обещаните преди началото на цифровизацията много повече ефирни програми. Голяма част от получилите лицензи за ефир телевизии нямат интерес да преминат към безплатно излъчване, а някои от големите канали (bTV LADY и RING) се отказаха сами от ефира си по-малко от година след качването им на мултиплексите. 

Хронология на цифровизацията

На заключителната сесия на Регионалната радиоконференция (RRC/04-06) на Международния съюз по далекосъобщения (МСД - ITU), състояла се в периода 15 май - 16 юни 2006 г. в Женева, се подписва Регионалното споразумение Женева 2006 г., съдържащо принципите, методите, параметрите и критериите за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Заключителните актове на Регионалната радиоконференция Женева 2006 г. са утвърдени с решение на Министерския съвет през 2007 г., а разпоредбите на споразумението влизат в сила от 17 юни 2006 г., когато започва и преходният период, в който отделните държави могат да излъчват както аналогова, така и цифрова телевизия. Този период приключва на 17 юни 2015 г., след което излъчването ще бъде само цифрово. (Този нормативен акт е причината за стартирането на цифровизацията)

2008/2009 

Нормативната уредба, която регулира прехода от наземно аналогово към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, включва Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). В началото на 2008 г. Министерският съвет приема План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България (План 2008). През 2009 г. се приема Законът за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗИД на ЗРТ), Законът за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗИД на ЗЕС), както и изменения и допълнения на План 2008. Така са уредени основните принципи, въз основа на които следва да се осъществи преходът. 

2009/2010 

В съответствие предвиденото в План 2008, през 2009 г. и 2010 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) организира, провежда и приключва три конкурсни процедури, издавайки три разрешения за ползване на радиочестотен спектър: на „НУРТС ДИДЖИТЪЛ” ЕАД; на „ХАНУ ПРО БЪЛГАРИЯ” ЕАД; на „ХАНУ ПРО БЪЛГАРИЯ” ЕАД като титуляр на разрешението на “HD Media Services”. Задължително разпространяваните през първия етап телевизионни програми са: bTV, Нова телевизия, TV7, Bulgaria on Air, Дарик радио и телевизия BBT.


2011


Във връзка с промени в регулаторната рамка за електронни съобщения на ЕС през 2011 г., България приема Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (обн. ДВ, 29.12.2011 г.), който определя изрично крайна дата за изключване на аналоговата ефирна телевизия - 1 септември 2013 г. Законът задължава Министерския съвет да приеме План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България (План 2012), който да включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване. 

2012

С Решение № 604 от 13.07.2012 г. (обн. ДВ, бр. 57 от 27.07.2012 г.) е приет новият план (План 2012), който включва: етапи, срокове и условия за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване; взаимоотношенията между доставчиците на медийни услуги и предприятията, разпространяващи програмите им; критерии и ред, по които на лица със специфични социални потребности ще бъдат осигурени декодиращи устройства; действията на държавата за подпомагане на лица със специфични социални потребности и провеждане на разбираема и ефективна информационна кампания; създаването на орган по цифровата телевизия, включващ всички заинтересовани страни.

09.2013

Преустановява се аналоговото излъчване. Оттук нататък, ефирната телевизия е само цифрова и може да се гледа само с телевизори с вграден цифров тунер с MPEG-4 декодер или с външен MPEG-4 декодер. Антената е препоръчително да е с усилвател и задължително трябва да е насочена вертикално.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2015 в 12:25

Ясно - поредното добро начинание, извършено под натиска на Европейската комисия е пред провал, благодарение на олигарсите и обслужващите ги политикани. Жалко - просто ни се паднаха много алчни но некадърни олигарси. Да черпят кабелните и сателитни оператори - за тях това е блага вест.

24.04 2015 в 10:24

КГБ КТБ ДС ДпС - все тая

Тоя синджир започва още когато Кремъл започва да изнася и финансира революции.
За финансиране на революцията Украйна 3(три) пъти е подлагана на ГОЛОДОМОР.
Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП правят метеж в България, правят терористични атентати (вкл.атентата в черквата Света Неделя) и избиват високоинтелигентните и мислещи българи.
Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП установяват прокремълска диктатура в България.
Финансираните от Кремъл терористи от " партията столетница " БКП създават концентрационни лагери на о.Белене и другаде по кремълски образец.
Създават по кремълски модел политическа полиция - ДС подчинена на КГБ .
От " партията столетница " БКП провеждат ограбване на българския народ като изнасят пари посредством купуване на ГАЗ от Кремъл на най-висока цена в Европа, много над пазарната.

24.04 2015 в 10:03

Производителите на телевизионно съдържание игнорираха
създадения монопол в преносната среда.

Монопола бе в ръцете на фирми около КТБ и Цветан Василев.

Глобализацията на информацията допринесе за разрушаването на порочните планове за монопол.

През 1988г., заедно съветската „Внешекономбанк“ и "Българска външнотърговска банка" , основават „Булгарсовинвест“, преобразувана през 1994 г. в „Корпоративна търговска банка“.

Аман от КГБ и лизачите им от ДС.

23.04 2015 в 22:47

Мутрата е замесен във всички мръсотии в последните няколко госини. Напоследък е много намръщен сигурно защото усеща какво ще му се случи скоро. Избран с гласовете на една шепа избиратели, и подпиран от предали интересите на още по-малка част избиратели...

23.04 2015 в 22:31

Мдам, и грамофонни плочи вече никой не продава, а аз имам един страхотен грамофон Technics... И касетки няма, пък имам и един страхотен дек AIWA F770... И за Betamax касетките ми е мъчно, пък за Едисоновите цилиндри - да не говорим!
Проблемът е точно в това - че всичко е направено типично по нашенски. Добре, че е ЕС да дърпа уши, иначе по селата ще се върнат към седянките хората.

23.04 2015 в 22:06

Отрязаха хората от ефирна телевизия, 2020 оставят България и без FM (УКВ). Какво става в зоната на слаб сигнал ? Цифровото приемане е невъзможно при слаб сигнал. Аналоговото е възможно с компромис в качеството (много е важно за планински и селски райони).

23.04 2015 в 20:49

Проследете парите. Само 17 млн. за реклама. " Министерския съвет да приеме План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване" - КОЙ и за кого?

23.04 2015 в 18:52

Мда,учудвам се, че не видях мнение, нареждащо как Европа-та ни е виновна. Като сме искали Европейски съюз, май не сме очаквали, че трябва и да сме зрели за него. Явно не сме и ние,и държавата в този си вид...

23.04 2015 в 18:44

А никъде не се спомена какви са препоръките, които трябва да се изпълнят

23.04 2015 в 17:38

Кой е виновен за това, да плати присъдата ЕДНОЛИЧНО, ако не може, то тогава да я излежи! Стига некадърници и натегачи да работят там където не им я мястото.