Пресслужбата на Орешарски прескочи президента за шефа на НСО

Юлиан Христов 17 май 2014 в 13:09 5457 2

Вероятно поради невнимание от правителствената пресслужба днес обявиха, че кабинетът на Пламен Орешарски е взел решение за назначаването на нов шеф на Националната служба за охрана (НСО). 

В текста на прессъобщението, изпратено до медиите от пресцентъра на Министерски съвет, се казва, че правителството "освободи от длъжност и от военна служба подалите оставка бригаден генерал Тодор Коджейков и полковник Калин Иванов и определи ново ръководство Националната служба за охрана". Това е в разрез с процедурата, тъй като двамата са назначени с указ на президента и също с президентски указ трябва да бъдат освободени. 

Още по-необяснимо в случая е, че в прессъобщението се твърди, че новият началник на НСО "ще бъде бившият директор на главните дирекции „Криминална полиция” (2010-2011) и „Национална полиция” (2011-2013) Ангел Антонов", като никъде не е упоменато, че правителството прави предложение на президента да издаде указ за назначаването на новия шеф на службата. 

Пред OFFNews от пресцентъра на Министерски съвет обясниха, че кандидатурите на Антонов и новите заместници - полк. Красимир Станчев и подп. Юлиан Харалампиев, са съгласувани с президента, но те няма да бъдат назначени с негов указ. Обяснението е, че Антонов бил цивилно лице, а за останалите двама не се изисквало указ. 

По-късно стана ясно, че прессъбощението се разминава с решението на Министерски съвет, в което е записано, че правителството предлага на президента със свой указ да назначи новото ръководство на НСО. Неясно е защо от правителствената пресслужба побързаха да "назначат" новия шеф на НСО през главата на Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!