Шефът на НСО подаде оставка, гардът на Бойко оглави службата

Юлиан Христов 15 май 2012 в 11:52 8776 0

Бодигардът на Бойко Борисов Тодор Коджейков става шеф на Националната служба за охрана.
Бодигардът на Бойко Борисов Тодор Коджейков става шеф на Националната служба за охрана.

Началникът на Национална служба за охрана генерал-лейтенант Димитър Димитров подаде оставка, която беше приета от президента Росен Плевнелиев.

Официално посочените мотиви са лични причини. Освен НСО той напуска и военната служба. До назначаването на титуляр на ръководния пост в НСО службата ще ръководи бригаден генерал Тодор Николаев Коджейков, сега зам.-началник на НСО, уточняват от прессекретариата на президента. Той се грижеше за сигурността на премиера Бойко Борисов още по времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР, напомня Mediapool.

Оставката идва след категоричното изказване на президента Плевнелиев, че няма да има агенти на бившата ДС в посолствата на България. Някои прогнозираха, че чистката ще обхване и службите НРС и НСО. С поста си в НРС пръв се раздели ген. Кирчо Киров, който седмици след това бе отстранен и от поста съветник на премиера.

Генерал-лейтенант Димитър Димитров е бил агент на бившата Държавна сигурност. Бил е разузнавач в УБО (Управление за безопасност и охрана). Като щатен служител той продължава работата си в УБО до преименуването на управлението в НСО (Национална служба за охрана) в началото на 1990 г. В НСО той е бил началник на сектор (1997-2004), зам.-началник на службата (2004-2007), а от май 2007 г. оглавява НСО.

Реформата в службите беше сред основните приоритети на новия държавен глава. На първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност беше решено всички служби за сигурност, без НСО, да минат на пряко подчинение на премиера. Службата за охрана остана под пряката юрисдикция на президента. До април 2013 година службите трябва да имат свои закони. След близо 22 години липса на специални закони за НСО, НРС и военното разузнаване, се очаква внасянето им в пакет в парламента до декември тази година и приемането им през пролетта на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови