Британска акушерка: Спрете нечовешките практики при раждането в България

Антония Чорева 13 юни 2016 в 16:01 75905 20

Да се спрат нечовешките практики, прилагани по време на раждане в България и да се накара българското здравно министерство да сложи край на остарелия начин, по който българките са принудени да раждат.

Затова призовава британската акушерка Трейси Купър, която е била по европейски проект в рамките на 10 дни в България в края на месец май. Тя е наблюдавала отношението на лекарите, самото раждане и грижата за майката и бебето в страната ни.

Нейна британска колежка е написала много крайна статия в сайта си след „невероятните отзиви“ на Трейси Купър по отношение на раждането в България, която вече се коментира в здравните среди в европейската общност:„Време е да надигнем глас срещу раждането в България“ - гласи статията.

В нея акушерката била у нас – Трейси Купър, описва раждането в България, така:„На бременността и раждането се гледа като на рисково събитие, разчита се на апаратура и медикаменти и много ненужни изследвания. По време на раждането се правят клизма, бръснене, натиска се корема на родилката, бие се рутинно окситоцин и се прави епизиотомия“, възмутена споделя английската акушерка.

Тя е изумена от факта, че бебетата се разделят от майките веднага, а бащите не са в стаята изобщо.

„Вие сте напълно обездвижена, акушерката е буквално легнала върху вас и притиска корема ви с цялата си тежест, докато ви правят рутинна епизиотомия. А когато излезе главичката на бебето, лекарят го издърпва, без да има контракция. Бебето ви е отнесено веднага и не можете да го видите най-малко два часа? Това се случва всеки ден. Това трябва да спре!“, разказва Купър и призовава европейката общност да спре това.

Според нея тези практики са нехуманни, а България е далеч от европейското раждане.

Според британската акушерка Трейси Купър много жени в България имат само по едно дете, тъй като не искат да раждат повече в такива условия. Някои пък искат да раждат сами у дома, за да избегнат упойките. „Грижата за родилките не е на основата на доказани практики, а на рутинни и остарели процедури“, заключава акушерката.

Трейси Купър дава за пример и статистиката: В България процентът на ражданията с цезарово сечение е цели 42%, перинаталната смъртност е 11 /1000 при средна за ЕС 7,14/1000, мъртвородените деца са 8% при средни стойности за ЕС от 5,27%, неонаталната смъртност е 4,5%, при средна стойност за ЕС от 2,74%.

Европейската общност трябва да направи нещо тези практики да бъдат спрени – призовава в крайна сметка Трейси Купър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13249

19

лекар

15.06 2016 в 19:20

"нечовешки условия и отношения към родилките в държавните болници". подобна нагла простащина... а в частните им мажат дупето със зехтин...като лобирате за частните родофабрики, поне поумнейте малко! знам, че офф-четата вдигат нахапана баничка от земята, ама чак толкова...КОЙ се излага??? и не, не съм акушер - гинеколог. бях, преди повечето от вас да се осъзнаят...

12005

17

Valia Miteva

14.06 2016 в 19:59

не съм напълно съгласна с това имам опита и от България, където аз съм родила три деца и от Великобритания, където дъщеря ми роди две. Даваха ни по един ластик да опъваме и това помагаше на коремните ни мускули да се свиват и помагат в раждането. Никой не ми е лежал на корема ми докато раждах, веднага ми дадоха децата, дори с второто и третото лежаха до мене в малко легълце, но идваше акушерка да ги повива и да ми помогне да ги закърмя. При дъщеря ми и в двата случая трябваше някой да и помага, защото беще загубила доста кръв и добре че бях наоколо за да мога да купя изкуствено млако за бебето, защото в родилния дом нямаха. В България поне когато аз раждах, се спазваше хигиена, във Великобритания може всеки да влезе в стаята на родилките и да седи колкото си иска с мръсните си дрехи. Една родилка трябва да си почине след раждане, а не да слуша брътвенето на посетителите при другата родилка. По въпроса за лекарства, във Великобритание се ползват повече болкоуспокояващи. Може да разсъждавам старомодно, но не смятам, че в България акушерките и лекарите са по-слаби, аз поне съм с много добри впечатления от тези които ми помагаxа когато аз раждах.

13249

15

лекар

14.06 2016 в 14:23

мое ли пак да ви ядосам? "Dr." - то на трейси не значи че е завършила медицина!!! на туй му се вика "MD". у бг -то имаме и професорки по "сестрински науки". трейси ще се пукне от яд.
а обращения ad hominem, са тъжно признание за некомпетентност и дефицит в домашното възпитание.