Родилка съди болница, позволили ѝ да види бебето си едва 3 часа след раждането

OFFNews 21 октомври 2015 в 12:31 32593 49

Родилка съди болница, тъй като от лечебното заведение не са ѝ позволили да види новороденото повече от 3 часа след раждането и освен това не са зачели нейното право на информирано съгласие за приложените ѝ медицински интервенции по време на раждането.

За това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК), който ще представлява жената по делото. 

Живка Александрова постъпила в болницата през март 2015 г. с редовни контракции. След приема ѝ веднага е отведена в родилна зала, където ѝ поставят абокат и система, както рутинно се прави в лечебното заведение при раждане. От болницата обаче не само не обясняват на пациентката защо поставят системата, какво съдържа тя, какви биха били последиците от поставянето ѝ и възможните странични реакции, но и не се съобразяват с изричния отказ на Александрова от поставянето на система.

След раждането пък майката и бебето са разделени в рамките на повече от 3 часа, без да има медицинска необходимост от това.

Веднага след раждането медицинско лице безцеремонно отнася бебето, като го показва на Живка Александрова от вратата на помещението, от няколко метра разстояние. В изпълнение на рутинната процедура жената е оставена да лежи на родилната маса в продължение на два часа, като в това време детето е отделено от нея в друго помещение и никой не ѝ предоставя каквато и да е информация за него.

След като на Александрова е разрешено да стане, тя чака да ѝ доведат бебето в стаята. Тъй като това не се случва, тя започва сама да търси новородената си дъщеря в родилното отделение.

Жената се обръща към отговорната за това акушерка, която ѝ отговаря: „Еее, че какво толкова сте запреритали?! Ще ви го доведа ей сега“.

Впоследствие Александрова иска достъп до медицинското си досие и така установява, че подписът върху декларацията за информирано съгласие не е неин. Тя е подписана от другиго, без нейно знание, а самата декларация за информирано съгласие, предоставена от болницата, е еднотипна бланка за всички заболявания и състояния, които се лекуват в болницата и изначално не е предназначена да предостави информация конкретно за нуждите на раждането или да отчете съгласието, съответно несъгласието на раждащите жени, обясняват от БХК.

От организацията обясняват, че в случая на Александрова е нарушено правото ѝ да получи информация за извършвани ѝ процедури, както и правото ѝ да откаже такива. 

Разделянето на майката и бебето пък е в противоречие с изискването на Закона за здравето да се осигурява оптимална жизнена среда на родилката и бебето, както и на препоръките на Световната здравна организация новородените да се дават на майките в рамките на първите 30 минути от раждането.

Живка Александрова е категорична, че иска да съди болницата, за да не се случва това и с други родилки. 

„Аз не искам да забравям, защото след няколко години на същата тази родилна маса ще бъде някоя от дъщерите ми и искам да живея с мисълта, че съм направила всичко по силите ми, за да им спестя това, което не успях да спестя на себе си“, посочва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!