Бизнесът започва годината с оптимизъм

OFFNews 28 януари 2015 в 12:55 1977 1

Бизнесът започва годината с оптимизъм. През януари общият показател на бизнес климата се е повишил с 3.8 пункта спрямо декември, сочат данни на НСИ.

Бизнес климатът в промишлеността нараства с 3.4 пункта за 1 месец.

Това се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Те твърдят, че производствена активност се подобрява и прогнозират да се увеличава още през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през януари се повишава с 2.7 пункта спрямо октомври 2014 г. и достига 76.1%. С оглед на очакваното търсене през следващите месеци, се предвижда излишък от мощности.

Отрасълът се затруднява от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

Очакванията за продажните цени в промишлеността на по-голямата част от мениджърите е те да се задържат без съществена промяна през следващите три месеца.

Бизнес климатът в строителството се повишава с 9.8 пункта. Предприемачите очакват подобрение през следващите 6 месеца.

Януарските бизнес анкети показват, че производствените графици са осигурени с договори за по-голям период от време - 4.9 месеца, докато през октомври 2014 г. са били осигурени за 4.4 месеца. Очакванията за новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Основните пречки за развитието на отрасъла остават несигурната икономическа среда, конкуренцията и финансовите проблеми.

Очакванията за цените са те да се запазят през следващите 3 месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно намалява с 2.0 пункта спрямо декември 2014, защото очакванията на търговците са предприятията да останат в същото състояние, а през декември те са били за подобрение.

Те очакват намаляване на продажбите и поръчките през следващите три месеца.

Най-сериозният проблем за развитието на дейността в отрасъла продължава да е несигурната икономическа среда. Същевременно през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене”, който измества на трето място фактора „конкуренция в бранша”.

Очакванията за цените са те да се запазят през следващите 3 месеца.

Бизнес климатът в услугите се повишава с 4.1 пункта. Мениджърите имат по-оптимистични очаквания за състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Проблемите пред отрасъла остават несигурната икономическа среда и конкуренцията, въпреки че през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние. Анкетата отчита нарастване на неблагоприятното въздействие на фактора „слабости в икономическото законодателство”.

По отношение на продажните цени в сектора преобладаващата част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови