Quantcast

Бивши шефове изброяват компании, които някой ще придобие от КТБ

ОFFNews Последна промяна на 30 октомври 2014 в 12:24 15449 10

КТБ
КТБ

Отстранени директори от КТБ изпратиха ново писмо до медиите, в които изброяват какви апетитни компании могат да попаднат в чужди ръце след обявяването на фалит на банката. Според директорите О. Русев, И. Зафиров, Г. Христов и А. Панталеев това ще стане чрез изкуствено обезценяване на кредитите на тези дружества, сред които голяма верига магазини за техника, популярна винарна, авиоремонтен завод и др.

"Одиторите нямат отношение към оценката на кредитите. Те не са извършвали одит. Активите са обезценени според указанията на БНБ и на квесторите с цел капиталът на банката задължително да стане отрицателен. Това ще позволи на БНБ да отнеме лиценза на банката и да подготви определени апетитни активи–вземания за изгодна някому продажба на нищожна цена", пишат директорите.

По-надолу те изброяват какви предприятия могат да бъдат придобити от нови собственици по този начин: 

1. Кредити, отпуснати на работещи предприятия, са оценени като перфектни (с 0% обезценка). Тук примери могат да бъдат дадени с водеща верига магазини за бяла и черна техника, авиоремонтен завод, завод за производство на хартия, стъкларски завод. За сметка на това, инвестиционните кредити, отпуснати на техните собственици за придобиване и развитие на същите предприятия, са обезценени от 80% до 100%. При купуване на безценица на дълга на собственика, работещото предприятие ще бъде придобито изключително изгодно.

2. Кредити, отпуснати на други работещи дружества, са обезценени от 80 до 100%. За разлика от горепосочената схема, собствениците им не са ползвали кредити от КТБ АД за придобиването им. Тук се цели директно да се придобият вземания на банката от дружествата на нищожна цена. В тази група влизат дружества с дългогодишна производствена и кредитна история - много по-дълга от посочените в т.н. доклад 12 месеца, със значителни активи, осъществяващи оперативна дейност и осигуряващи работа на десетки хиляди служители и работници. Така например:

кредитът на един от най-големите винопроизводители, притежаващ изби с дългогодишна история и значителни, ликвидни материални запаси (хектолитри червено и бяло вино с експортно качество) е обезценен изцяло. Дружеството развива успешна дейност и осигурява над 70 души персонал, без сезонните работници.

Кредитът на една от най-големите оранжерии в България, осигуряваща ранни зеленчуци както за вътрешния пазар, така и значителни количества за износ, включително за борсата за ранни зеленчуци в Мюнхен, е обезценен със 78%, въпреки че в полза на банката е учреден залог и на търговско предприятие. Фирмата реализира приходи не само от продажбата на основната продукция, но и от продажбата на електроенергия на НЕК, получена чрез изградената съвременна инсталация за когенерация на енергия. Фирмата е кредитополучател от десет години, осигурява около 100 работници годишно, без сезонните работници, генерирайки трайни постъпления, с които обслужва кредитите си.

Вземанията на банката срещу дружество, притежаващо лицензии за газификация на няколко общини в Централна България, е обезценено с 91%, при условие че същото има оперативна дейност от 2007 година. Активите му са заложени в полза на банката, включително и газов терминал, изграден до централна газопреносна мрежа.

Кредитът на друго дружество, осъществяващо сходна дейност в Западна България, е обезценен със 70%. Фирмата осъществява дейността си от 2007 година, с постоянен темп на развитие и нарастване на приходите от основна дейност. В дружеството има осигурени 69 работници. В полза на банката е учреден залог на търговското предприятие.

фрапиращ е случаят с дружество, притежаващо активите на една от водещите корабостроителници. Дружеството работи, пред него има добри перспективи за натоварване на мощностите му. Активите на това дружество са заложени в полза на банката. Официално работещите и осигурени служители са над 100. Вземането срещу същото дружество е обезценено със 78%.
Вземането от лизингова компания, оперираща на пазара от 7-8 години, е обезценено на 84%. Дружеството е заложило в КТБ АД всички свои вземания по договори за лизинг (парични и материални), включително и новоизградената в София и пусната в експлоатация през 2013 година най-модерна печатница. Освен че постъпленията от лизинга и печатарското оборудване са заложени, сградите и теренът също са ипотекирани в полза на банката.

Не на последно място, следва да се посочи и случаят с един от най-големите търговци на едро на петрол и петролни продукти, който реализира продажби за над 1 милиард лева годишно, без просрочен дълг. Вземането срещу това дружество е обезценено с 65%.

3. Кредити на стойност близо 1 млрд. лева са обезценени почти на 100%, а срещу тях в полза на банката са заложени и ипотекирани ликвидни обезпечения: една от най-големите спортни зали в град София, най-големият стъкларски завод на Балканите, търговски и развлекателен център в Бургас с РЗП 65 000 квадратни метра, 55 декара и административна сграда на Цариградско шосе, жилищни сгради с акт 16 в атрактивните южни и източни райони на София (кв. Бояна, сградата на „София прес” и др. подобни), както и в централните части на Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, 7 първокласни хотелски комплекса в най-популярните ни курорти, имоти на първа линия на черноморското крайбрежие.

Авторите на писмото посочват и според тях двойния аршин, с който квесторите са действали спрямо "Булгартабак":

4. За двойния аршин в преоценките и неприкритата намеса на определени политико-икономически кръгове може да бъде посочен и следният случай:

Новосъздадена фирма е получила заем за инвестиция. Впоследствие сумата на заема е използвана през компанията-майка за придобиване чрез друго нейно дъщерно дружество на акции от капитала на предприятие за производство на консумативи за тютюневата индустрия. Последното дружество е пряко икономически свързано с най-големия преработвател, производител и търговец на тютюневи изделия в страната.

Заемът към момента е със 150 дни просрочие. Кредитът е бил обявен за предсрочно изискуем още преди поставяне на банката под специален надзор и са били предприети действия за принудително изпълнение. Въпреки това, за този кредит квесторите разпореждат обезценка 0%.

Такива примери не са единични случаи и те ясно доказват характера на целите, поставени от квесторите, чийто избор и дейност се осъществява под надзора и прякото ръководство на БНБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2014 в 21:19

Да...И нищо общо няма акцията срещу бензиновата мафия. Ама нищо общо няма и затварянето им съвсем скоро. Дет се вика кво са 20% от пазара? И до вчера ами никой нищо не знаеше за тях! Viva la Petrol!

30.10 2014 в 18:26

все тая ,много лъжи малко истини,дали ще дадат гарантираните?

30.10 2014 в 15:49

Пред скоби: НЕЩО се мъти и в Българската банка за развитие - 70% от кредитите на ББР отиват за 20 фирми http://offnews.bg/news
Решението за КТБ е просто, числата са ясни: НУЖНО е ДЕЙСТВИЕ!
По доклада “Консултантска услуга по НОВА специална методика” установено – КРЕДИТИ за 1.8 млрд лв за военната индустрия, обезпечени с нова продукция, които “консултантите” отнасят към лоши кредити....
ПАЗАРНОТО РЕШЕНИЕ: БГдържавата чрез Българската банка за развитие (държавна банка, в която преди 8-10 месеца ДПС си преместиха парите) встъпва в тези кредити и нататък, нали е БГдържава – кредитира си военната индустрия, както всички държави правят... (Затова НЕбългарските банки Не кредитират военната индустрия).
ОСТАВАТ – 2.5 МЛРД “уж” лоши кредити (дали са лоши е друга тема, или пък е схема за придобиване ефтино на апетитни активи, но приемаме).
За да заработи КТБ трябвали ликвидни още 2 млрд, което прави общо 4.5 млрд лв.
Тези 4.5 млрд се разпределят поравно между инвеститорите от ЕПИК, Оманския и Гемкорп и съотв. 50 % за държавата в лицето на Фонда за гарант. влоговете.
И КТБ започва да работи като нова банка, а изпълн. директор става Бостанджиев от Добрич, работил в Лондон, компетентен, собственик на Гемкорп, един от инвеститори.
С включването на Българската банка за развитие БГдържавата поема своя ангажимент, а ДПС глътва надълбоко водица ..., дали искърска или дунавска, все едно.....
И т.н. ОСТАВА въпроса как ще отговаря Главпрокурора за организираната петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА “КТБ”, Кога ще отговаря Главпрокурора?????
А дали Цв.Василев ще го докарват в чувал, или той ще осъди БГдържавата, знам ли?!?

30.10 2014 в 13:58

Но,според ДПС,подкрепени от ГЕРБ,масовият данъкоплатец ще плати за това,чрез теглене на нов държавен дълг за 4.5 млрд.и"оздравяване"на тази"банка"!
Ако това не е схема,мафия,задкулисие-здраве му кажи.
Джуджето,виден борца и ловешки бизнесмен,ще гушне"Петрол"....за жълти стотинки.Оставете оборота на дружеството.Уникалното на тези дружества,е собствеността на земята под бензиностанциите им.А хотелът в Поморие?Дали,цената,за която Джуджето ще придобие"Петрол",ще бъде и на една трета,от тази на хотела?
За"Техномаркет"....не ми се говори.
Цветан Василев придоби тези и др."собствености"със страшни измами,рекет,като използваше влиянието си върху политици и Държавата,за корпоративните и личните си,интереси.Както по времето на ГЕРБ управлението,така и след това,когато комунистите бяха на Власт.Сега,след като му скроиха номерчето,"империята"му се разпада,той ще си лайфи по Света,в имение за 20 мнл.евро,а българите....ще плащат за неговия и на кръг"бизнесмени",кефа.Мафия.КОЙ?????????????????????

30.10 2014 в 13:56

Някой ще ми обясни ли как ще се придобият тези предприятия, ако те си обслужват безпроблемно кредитите?

30.10 2014 в 13:11

Че ще плащаме, ще плащаме. То вече е ясно. Въпросът е колко и за какво?
При обявяване на несъстоятелност, гарантираните депозити в ‪‎КТБ‬ са над 3.5 милиарда. В сметката изобщо не включвам:
1. парите, с които ще изгорят държавни и общински организации;
2. парите, с които ще изгори (както се разбра) почти целият военно-промишлен бранш;
3. парите, с които ще изгорят стотиците фирми клиенти, не задължително кредитополучатели, на КТБ;
4. обезщетенията за безработица на десетките хиляди, които може да останат без работа в резултат на затваряне/свиване вследствие на т. 2 и т. 3.;
5. обезщетенията, които би присъдил всеки независим европейски или американски съд на акционерите заради организираната атака срещу КТБ с услужливото участие на държавни институции, а техните адвокати без съмнение са събрали предостатъчно валидни доказателства за разлика от Цацаров и Искров (на които само чували с пари и дупки са им в главите, които дори в български съд едва ли ще минат);
6. обезщетенията за неизплатени задължения по облигации на чуждестранните инвеститори.
7. парите на вложителите над гарантираните 195 583 лв, парите на Вежди, Доган и всички останали, които се публикуват из жълтеникавите издания (тях да не ги мислим, защото те ще си приберат парите посредством разни законни инструменти, като коментираните вече цесии, или ще осъдят държавата и ще си вземат поне част от парите).
В другия случай, щом има инвеститори, които искат да вложат 2.1 милиарда, но настояват и за държавно участие в същия размер, което по-скоро ми изглежда съвсем логично настояване за някаква форма на гаранция, за това че няма да налеят 2 милиарда и утре държавата пак да удари банката и да загубят и тях.
Така че аз виждам нещата по следния простичък начин: или приемаме държавата да предостави 2.1 милиарда гаранция за срок от 2-3 години, които след това ще може да си върне с лихвите, или приемаме, че безвъзвратно ще бъдат изплатени 3.5 милиарда + Х милиарда (аз лично не се наемам да ги смятам).
В добавка, ако недостигащите средства във фонда за гарантираните депозити евентуално биха се върнали на бюджета (след колко години сами преценете, след като за 15 години са събрани малко над 2 милиарда), загубите по т. 1-7, заедно със съдебните разноски, по всичко личи ще останат изцяло и завинаги за сметка на данъкоплатците, докато разграбените късчета бизнес ще си останат в полза на ‪#‎Кой‬, кои или както искате го наречете.
Да не говорим, че съдейки по публикуваното опровержение, тази „дупка” или по-скоро кратер май е само в главата на Искров.
И не забравяйте, отпуснатите кредити биха могли да се съберат в пълен размер само от работеща банка!

30.10 2014 в 13:09

Нали това е целта,да се направи нова приватизация,по-зловеща и от предходната и забележете КОЙ настоява банката да се обяви за фалирала-пак БСП .

30.10 2014 в 13:06

Казах ви аз, че Боко и Дибилянчо ще са новите царе на територията Бълхария.

30.10 2014 в 12:44

Решението КТБ е просто, числата са ясни: НУЖНО Е РЕШЕНИЕ!
По доклада “Консултантска услуга по НОВА специална методика” установено – 1.8 млрд лв. кредити за военната индустрия, обезпечени с нова продукция, които “консултантите” отнасят към лоши кредити....
ПАЗАРНОТО РЕШЕНИЕ: БГдържавата чрез Българската банка за развитие (държавна банка, в която преди 8-10 месеца ДПС си преместиха парите) встъпва в тези кредити и нататък, нали е БГдържава – кредитира си военната индустрия, както всички държави правят... (Затова НЕбългарските банки Не кредитират военната индустрия).
ОСТАВАТ – 2.5 МЛРД “уж” лоши кредити (дали са лоши е друга тема, или пък е схема за придобиване ефтино на апетитни активи, но приемаме).
За да заработи КТБ трябвали ликвидни още 2 млрд, което прави общо 4.5 млрд лв.
Тези 4.5 млрд се разпределят поравно между инвеститорите от ЕПИК, Оманския и Гемкорп и съотв. 50 % за държавата в лицето на Фонда за гарант. влоговете.
И КТБ започва да работи като нова банка, а изпълн. директор става Бостанджиев от Добрич, работил в Лондон, компетентен, собственик на Гемкорп, един от инвеститори.
С включването на Българската банка за развитие БГдържавата поема своя ангажимент, а ДПС глътва надълбоко водица ..., дали искърска или дунавска, все едно.....
И т.н. ОСТАВА въпроса как ще отговаря Главпрокурора за организираната петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА “КТБ”, Кога ще отговаря Главпрокурора?????
А дали Цв.Василев ще го докарват в чувал, или той ще осъди БГдържавата, знам ли?!?

30.10 2014 в 12:32

Имената на фирмите, уважаеми, имената...