Главчев: Няма да се наливат държавни пари в КТБ

Ивайло Анев 30 октомври 2014 в 11:24 3500 2

Снимка Ивайло Анев

Димитър Главчев

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев отрече информацията, че се предвижда държавни пари да се наливат в КТБ.

„Нищо такова не пише в решението на временната комисия по бюджет и финанси от вчера. Това е предмет на решение, въпреки че в едно нещо г-н Искров беше прав – че задължение на държавата е да изплати парите по гарантираните депозити. Това наистина е европейска директива. Задължение на държавата е да се гарантират влоговете до 100 000 евро”, посочи Главчев.

Главчев добави, че не разполага с данните от одита и не може да каже нищо в конкретика, тъй като става дума за консултантска услуга, която да оцени активите на КТБ.

„Изрично е записано, че там това не е одит, нищо, че и трите са одиторски фирми. Това е консултантска услуги и е посочено в докладите. Не представлява нито одит, нито преглед по смисъла на международните одиторски стандарти. Това е оценка на активите на КТБ”, каза още Димитър Главчев.

"Няма коалиция между ГЕРБ и ДПС и както виждате, резултатите от преговори за съставяне на правителство многократно го доказват. Говорехме го и преди изборите, и след тях. Ние сигурно сме единствената парламентарно представена партия, която не си е сменила позицията по време на тези преговори от тези, които са участвали в тях”, подчерта Димитър Главчев.

Той коментира, че идеята на законопроекта на Йордан Цонев, Лютви Местан и Делян Пеевски е добра, но има и текстове, които трябва да се променят. „Идеята е добра – всички искат да има прозрачност”, обясни Главчев.

Той заяви, че не само ГЕРБ е подкрепил законопроекта. „Направете справка и ще видите, че подкрепата бе сериозна. Несъстоятелна е тезата за мнимата коалиция между ГЕРБ и ДПС”, каза още Димитър Главчев. По думите му това не означава, че оттук-нататък ще се печатат пари, ще се оздравяват всички банки, изпаднали в такова състояние.

„Идеята е да отворим малко по-дълъг прозорец, за да се предприемат последни действия по опит за оздравяване”, коментира Главчев като уточни, че срока предстои да бъде дискутиран, а идеята е да се даде още един шанс. „Ако бъде представена годна информация за това, което се случва в КТБ, каквато имат единствено в БНБ, тогава би могло да се вземе решение”, каза още Димитър Главчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови