БАН: През 2013 г. работещите намаляват, а 20% са в риск от бедност

OFFNews 19 май 2014 в 12:08 3720 3

Безработни

Въпреки очакванията за подобрения в пазара на труда, и през 2013 г. броят на заетите е намалял, сочи годишният доклад на Инситутта за икономически изследвания към БАН.

На пресконференция днес от ИИИ представиха втората част от своя годишен доклад за икономическо развитие и политики в България.

Докладът съдържа анализ на икономическото развитие у нас през 2013 г., като проследява микро – и макроикономическите показатели, външен фискален и банков сектор, кредитната задлъжнялост на населението, пазара на труда, състоянието на регионите и техните различия, и дава препоръки за подходящи политики.

Нива на заетостта

През 2013 г. заетостта в страната е продължила да намалява. Важно е да се отбележи обаче, че за разлика от 2011 г. и 2012 г., когато заетостта е намаляла редно с по 2,5%, през миналата година броят на заетите е намалял само с 0,5%.

Прогнозите за 2014 г. са за увеличения в дела на заетостта, макар и минимални.

Експертите отчитат, че минималния спад в заетостта и очакванията за покачването и от догодина се дължат на икономическата активност на населението, както и на активните мерки на правителството към пазара на труда, които са насочени към най-уязвимите групи.

През миналата година е отчетено забавяне в темповете, с които нараства минималната заплата. Като причини за това експертите отчитат три фактора: съществуващата икономическа несигурност и липса на предсказуемост; ниска инфлация в страната, която през последните месеци стана и дефлация; преструктурирането на заетостта, като 2010 г. и 2011 г. бяха съкратени от работни места с ниска квалификация и нископлатени.

Неравенство на регионите

България е страната в ЕС, която поражда най-големи проблеми, от гледна точка на критериите на кохезионните политики на ЕС.

През последните 10 години неравенствата между регионите в страната нарастват с 44,7%. За сравнение – в Румъния, която бе приета в ЕС заедно с България, резултатът е 10%.

Най-уязвим е Северозападният район, който е най-изостаналият не само за България, но и за ЕС.
През последните 40 години неравенството в България нараства, като след 2008 г. този показател бележи лека тенденция към снишаване.

Бедност

България е сред страните от ЕС сс сравнително високо равнище на бедност. През последните години статистиката отчита, че в риск от бедност живеят 20-22% от населението. За сравнение, в ЕС застрашени от бедност са 16-17%.

Сред най-рисковите групи, които са в риск от бедност, са нискообразованите граждани, безработните, живеещите самостоятелно и родителите, които живеят със зависими деца.

Около 41-44% процента от гражданите живеят в лишения, като се отказват 4 от 9 възможни продукта, включени в запитването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!