Архимандрит Никанор уведоми патриарха, че напуска църквата. Даниил му върна оставката

OFFNews 01 юли 2024 в 11:21 9626 1

Архимандрит Никанор

Снимка Фейсбук

Архимандрит Никанор

Ден след избора на Даниил за патриарх на Българската православна църква той получи молба от архимандрит Никанор да бъде освободен като игумен на Църногорската света обител и като клирик на Софийската епархия и на БПЦ.

Вчера Никанор обяви намерението си да напусне БПЦ и да се замонаши и го обясни с избора на нов духовен водач, "протекъл като по учебник на КГБ".

"Човекът, който беше избран за български патриарх, за мен няма необходимите качества на такъв. Позициите, които поддържа като архиерей, чисто църковните му позиции, те не съответстват на църковното учение на Българската православна църква. Нравствените му позиции, с които той на практика оправда руската агресия в Украйна, за мен излизат извън рамките на съвременната човешка нравственост. Българската църква се оглавява от човек, който върви в друга посока от тази, към която върви България в момента", обяви Никанор вчера.

В молбата си до патриарх Даниил игуменът на Църногорската света обител пише следното: 

"...Тъй като ви е известно, че не споделям еклисиологичните Ви възгледи и не съм съгласен да се оспорва авторитета на Вселенския патриарх Вартоломей по начина, по който го приехте в качеството си на митрополит, както и дълбоко не приемам етическата Ви позиция относно една от най-тежките трагедии днес - войната срещу православна Украйна, смирено Ви моля да ме освободите от послушанието игумен на Църногорската света обител, като клирик на Софийската епархия и съответно от Българската православна църква!

Нека в мир, взаимна любов и уважение вървим по пътя, определен му от Бога - Вие по патриаршеския, аз по монашеския!".

Патриарх Даниил обаче върна оставката на архимандрит Никанор и обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно. Патриархът покани архимандрита на среща, но не се уточни кога и къде ще се проведе тя.

Негово Светейшество коментира развръзката, цитиран от БНТ, така:

"Бог дава разум, защото с разговор, когато възникват проблеми свети апостол Павел казва "изяснявайте противоречия, не оставяйте дявола между вас", ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода."

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ще се разцепи ли ДПС