5 съвета как да опазим банковите си карти от кражба

OFFNews 23 ноември 2014 в 14:57 7952 3

Българската компания SkimProt е подготвила няколко съвета как да предпазим инфомацията и парите в банковите си карти, за да не бъдат откраднати.

Експертите от фирмата използват данни на БНБ, според които българите притежаваме 7,33 милиона банкови карти, всяка една от които е изложена на риск от скиминг, интернет измами и кражби.

1. Не записвайте никъде ПИН-кода си

Не записвайте ПИН-кода на листче, което да носите в портфейла си. Не го съхранявайте в телефона, на таблета или компютъра си. Всички електронни устройства са уязвими за хакери, които търсят именно подобна информация. Също така не носете банковите си карти в портфейла.

2. Използвайте проверени банкомати

Специалистите препоръчват да подбираме внимателно банкоматите, които ползваме. Те трябва да са на оживени и светли места, по възможност в затворени специални помещения. Добре е да избираме банкомати, при които вероятността да бъде поставено скимиращо устройство е по-малка и да ги оглеждаме за подозрителни части - например допълнителна клавиатура, с помощта на която крадците записват ПИН-кодовете.

3. Избгягвайте уай-фай мрежите

Бъдете особено внимателни, ако пазарувате онлайн през мобилните си устройства. Не използвайте отворени wi-fi-мрежи, които ви правят уязвими от хакерски атаки. Не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате, както и избягвайте да използвате автоматичното съхранение на данни - например номер на кредитна или на дебитна карта.

4. Пазарувайте от проверени сайтове

Ако използвате услугите на сайт за първи път, задължително проверете надеждността му. Направете първата си поръчка с наложен платеж, за да се уверите в надеждността на сайта.

Част от банките у нас въведоха услуга, наречена 3D-сигурност на карта. Когато я използвате при пазаруване онлайн, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания, е необходимо да въведете и собствена 3D-парола, посочват експертите.

5. Винаги дръжте картите си на сигурно място и под око

Когато използвате картата си, за да пазарувате чрез ПОС-терминал, не бива да забравяте, че с данните ви може да злоупотреби и служителят, който ви обслужва. Не изпускайте картата си от поглед и ако имате възможност, самите вие я поставете в ПОС-терминала.

Скимингът се превръща във все по-голям проблем както у нас, така и в чужбина. Загубите в България от този вид измама само за 2013 г. се равняват на 8 млн. лв., а за 2012 година - на 7,7 млн. лева, твърдят от Skim Prot. Фирмата е разработила стикер, предпазваш дебитните и кредитните карти от копиране и източване на парите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!