14% от българите са склонни да пoдслонят бежанец вкъщи

OFFNews 17 декември 2015 в 22:54 4314 13

Снимка Булфото

Мнозинство от европейците са на мнение, че ЕС трябва да прави повече по мигрантския проблем. Когато става дума за политиката на собствената им страна обаче, повечето от запитаните предпочитат игнориране на проблема.

Това показва изследване в 14 европейски страни, проведено от агенции-членки на световната асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“. В България проучването е проведено в периода от 30 октомври до 5 ноември 2015 г. сред 1009 пълнолетни граждани.

Някои от страните, които са сред целите на мигрантите, са и в най-малка степен съгласни с твърдението, че мигрантите подсилват тяхната държава - чрез труда и уменията си. Например, в Белгия делът на съгласните с това твърдение е 29%, във Великобритания – 36%, в Италия – 32%, в Германия – 35%, Франция – 35%, Холандия – 35%.

Във всички тези страни мнозинствата се съгласяват с алтернативното твърдение – че всъщност бежанците затормозяват страната им. По този индикатор България е екстремен случай - със само 9% съгласни, че мигрантите могат да помогнат на страната и 91% са на обратното мнение.

Респондентите са попитани хипотетично дали ако имат свободна стая, биха подслонили бежанец, докато бъдат обработени документите му. Един на всеки трима европейци (35%) би го направил, но близо две трети (65%) биха отказали стая.

14% от българите биха подслонили бежанец, докато бъдат обработени документите му. 86% от респондентите в България отговарят с "не".

По-склонни да дадат подслон са в Испания (62%), Гърция (48%) и Германия (48%).

Повече от половината (57%) от всички анкетирани в 14-те страни смятат, че Европа трябва да прави повече в отговор на текущата бежанска криза. Най-чувствителни дялове показват италианците (83%) и гърците (87%). Белгийците (41%) и французите (37%) са по-скоро на обратното становище.

Но когато анкетираните са помолени да оценят политиката на собствената си държава, картината изглежда по-различно. Мнозинство от 59% от запитаните в 14-те изследвани страни мислят, че икономическите мигранти като цяло затормозяват тяхната страна - заради търсенето на работа, жилище, здравни услуги и т.н.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!