Никол Ман е първата индианка в Космоса

Кристина Минчева 06 октомври 2022 в 17:40 2415 1

Никол  Ман

Снимка Уикипедиа

Никол Ман - първата индианка в Космоса.

Никол Ман е първата индианка, която ще стигне до Космоса. Тя е един от четиримата астронавти, излетели от центъра "Кенеди" във Флорида към Международната космическа станция (МКС) късно снощи (българско време).

Никол е на 45 г. и е полковник от морската пехота на САЩ. Изпращана е на мисии в Ирак и Афганистан и е награждавана с шест медала за вярната си служба. Завършва обучението си за астронавт през 2015 г. Тя е и регистриран член на индианските племена Уайлаки от Кръглата долина. Племената от години протестират срещу дискриминацията, която води до икономически трудности и недостатъчно финансиране на техните училища.

Полковник Ман каза пред Би Би Си, че се надява мисията да вдъхнови бъдещите поколения. Ракетата Falcon 9 на SpaceX се очаква да пристигне на МКС тази вечер.

„Надявам се, че мисията ще вдъхнови младите деца от коренното население на Америка да следват мечтите си и да осъзнаят, че някои от тези бариери, които съществуват или са съществували, са разрушени”, споделя тя.

Ман посочи, че след като пристигнат на Международната космическа станция, екипът им планира да проведе около 250 научни изследвания. 

Екипаж 5 временно ще увеличи броя на хората, живеещи на МКС, на 14.

Останалите членове на екипажа са американецът Джош Касада, японецът Коичи Ваката и руската космонавтка Анна Кикина.

САЩ и Русия обещаха, че ще продължат съвместната си работа в Космоса, въпреки напрежението след руската инвазия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки