Необходим ли ни е адвокат при ПТП?

OFFNews 17 май 2023 в 16:38 775 0

адвокат
Необходим ли ни е адвокат при ПТП?

Всяка година по българските пътища се случват тежки катастрофи със загинали или ранени. Пострадалите в тези пътнотранспортни произшествия имат право да претендират обезщетение за претърпените болки и страдания, в случай че не са отговорни за настъпването на инцидента.

Обезщетението се дължи от застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” на виновния за ПТП-то или от Гаранционния фонд, в определени от  Кодекса за застраховането случаи. Когато в катастрофата има загинал, право на обезщетение имат неговите близки.

В повечето случаи, когато се дължи обезщетение от застрахователя е препоръчително пострадалото лице да се консултира с адвокат специализиран в казуси свързани с ПТП и неимуществени вреди. Това важи особено когато уврежданията на здравето са по-тежки и обезщетението за неимуществени вреди ще бъде значително като размер. Причината за необходимост от адвокатска помощ дори на относително ранен етап е специфичната материя.

Как се определя обезщетението при ПТП?

Съгласно действащото законодателство, обезщетенията за болки и страдания не са фиксирани и определянето им е индивидуално в зависимост от конкретния казус. Най-съществено е изследването на характера и тежестта на травмата, възрастта на пострадалия и наличието на трайно увреждане на здравето/възстановителния период.

Болките и страданията няма как да бъдат реално оценени в пари и точно поради тази причина ориентир за очакваното застрахователно обезщетение при ПТП е трайно установената съдебна практика, която всеки специализиран адвокат при ПТП трябва да познава.

Когато се консултирате с адвокат по повод пътен инцидент, в който сте пострадал, от съществено значение е да изискате от него да Ви даде ясна прогноза за размера на очакваното обезщетение. Добре е по време на консултацията юристът да Ви покаже съдебни решения, на които базира своите очаквания.

Как се претендира изплащането на застрахователно обезщетение?

За да се изплати застрахователно обезщетение е необходимо то да бъде претендирано официално с писмена претенция пред застрахователя. Претенцията трябва да е аргументирана по основание и размер, като в определени случаи е полезно и в нея да се цитира съдебна практика. Задължително е в застрахователната претенция да се представи документ, доказващ събитието – протокол за ПТП, както и банкова сметка на пострадалото лице, което претендира да получи плащане.

В случай, че застрахователя откаже изплащането на обезщетение или изплати такова, което е занижено по размер, пострадалият може да се обърне към съда и да заведе съдебно дело срещу застрахователното дружество. Детайлна информация за застрахователните претенции и обезщетения можете да откриете на IES.BG

С какво ще Ви помогне адвокат при ПТП?

Ако решите да упълномощите адвокат, който да Ви представлява пред застрахователя следва да очаквате от него да извърши всички необходими действия, за да получите справедливо обезщетение при ПТП. Правната помощ по тези казуси е комплексна и включва представителство както пред застрахователя, така и пред разследващите органи, които установяват причините за ПТП-то, така и пред съда на всички съдебни инстанции. Основната цел е максимално високо обезщетение, което да бъде изплатено.

От изключително голямо значение е да е налице пълно доверие в качествата, компетенциите и моралните ценности на адвоката, който Ви представлява. Поради бавната съдебна система и дългите процедури по установяване на точния механизъм на всяко ПТП от разследващите органи, много често минава повече от година до момента, в който се изплаща обезщетението. През цялото това време, трябва да имате до себе си адвокат, който да Ви подкрепя и консултира, както и да Ви дава пълна информация за етапа на развитие на казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови