Екстрадират Асандж в Швеция

Юлиан Христов 30 май 2012 в 12:51 1640 0

Създателят на сайта
Създателят на сайта "УикиЛийкс" Джулиан Асандж . Снимка: БГНЕС

Върховният съд на Великобритания потвърди днес решението за екстрадиране на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж в Швеция, предадоха световните агенции.

„Въпросът на Асандж беше разгледан и молбата срещу екстрадирането му в Швеция беше съответно отхвърлена”, съобщи ръководителят на Върховния съд Николас Филипис.

С днешното си решение Върховният съд потвърди постановеното от по-долна инстанция решение за екстпадиране. Асандж може да обжалва решението пред Европейския съд за правата на човека, но според юристи подобен ход едва ли ще спре за дълго процедурата по екстрадирането му.

Делото на Асандж във Върховния съд започна през февруари, като това бе последният му опит да избегне екстрадиция.

През 2010 г. Асандж бе обвинен от две шведки в изнасилване и блудство, но по-късно те оттеглиха твърденията си. Въпреки това, прокуратурата в Готенберг възобнови делото и го изпрати за разглеждане в Апелативния съд, а резултатът бе издаването на общоевропейска заповед за залавянето на Асандж и предаването му на Швеция, където делото срещу него ще продължи. Асандж обаче отхвърля обвиненията и спори, че опитът за екстрадицията му е политически мотивиран.

На 24 октомври 2011 година WikiLeaks спря публикуването на класифицирана информация. От сайта съобщиха, че вместо обичайната си дейност, ще се съсредоточат върху набирането на парични средства с цел бъдещото финансово оцеляване на сайта.

След като създателят Джулиан Асандж помести стотици хиляди тайни американски правителствени документи и комюникета, на компанията беше наложен бойкот от страна на „Банк ъф Америка”, „Виза”, „Мастъркард”, „Пейпал” и „Уестърн Юниън”, което унищожи 95 процента от печалбите.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови