„УикиЛийкс“ пуска секретна кореспонденция на „Стратфор“

Елица Мартинова 27 февруари 2012 в 12:55 3205 0

Джулиан Асандж - основателят на
Джулиан Асандж - основателят на "УикиЛийкс", Снимка: ЕРА/БГНЕС

От  „УикиЛийкс“ започват да публикуват писма от електронната кореспонденция на американската аналитична фирма „Стратфор“.

Известната със скандалните си разкрития организация „УикиЛийкс“ разполага с над пет милиона имейли, които възнамерява да пуска поетапно. Малко по-късно обаче Anonymous обявиха, че са предоставили данните на "УикиЛийкс" чрез съобщение в Twitter.

От "УикиЛийкс" обявиха, че кореспонденцията ще хвърли светлина около методите за изследвания на компанията. Според основателя на „УикиЛийкс“, Джулиан Асандж, това е от изключителна важност, тъй като повечето от сочените за правдоподобни проучвания на „Стратфор“ се основават на източници и способи, за които обществото няма реална информация.

„Стратфор“ е една от най-значимите разузнавателни и аналитични компании в САЩ. Основана е през 1996 г., списъкът с клиентите ú е анонимен, но се предполага, че в него влизат големи корпорации и правителствени агенции, включително извън пределите на САЩ. През декември миналата година компютрите на фирмата бяха „хакнати“ от активистите на „Anonymous”. Тогава собственикът на компанията, Джодж Фрийдман, заяви, че стремежите за конспирация ще останат без успех.

Джордж Фрийдман бе категоричен, че няма да коментира правдоподобността на публикуваната информация, но посочи, че не изключва да има фалшифициране с цел подронване авторитета на „Стратфор“.

Въпреки важните си разкрития, организацията „УикиЛийкс“ все още е изправена пред редица трудности. През октомври миналата година от там признаха, че изпитват сериозни финансови затруднения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови