Основната научна мисия на модула Philae е изпълнена

OFFNEWS 15 ноември 2014 в 16:09 4407 1

Снимка ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Основната научна мисия модула Philae е изпълнена на 15 ноември 2014 г. след близо 57 часа на кометата 67P /Чурюмов-Герасименко, съобщи Европейската космическа агенция.

Космическата сонда "Розета" възвърна комуникацията си с модула в петък, 14-ти, в 22:19 GMT до 00:36 GMT, тази сутрин, 15.11. В това време, модулът успява предаде всички получени данни от инструментите на апарата. С това приключват планираните експерименти и измерванията на повърхността на кометата.

"Ние все още се надяваме, че на по-късен етап от мисията, може би, когато сме по-близо до Слънцето, че ще има достатъчно слънчева светлина, за да се събуди модулът и повторно да установим връзка", заяви Стефан Уламек (Stephan Ulamec) мениджър в DLR Германски аерокосмически център.

От сега нататък, контактът ще бъде невъзможен, освен ако не попадне достатъчно светлина върху слънчевите панели, която да генерира достатъчно енергия, за да събуди Philae. Възможно е това да се случи по-късно.

Данните, събрани от орбиталния комплекс ще позволят на учените да проучат кометата, което ще помогне да се отговори на някои от най-големите и най-важните въпроси, свързани с историята на нашата Слънчева система - как се е оформила и как се е развила, а също и каква роля играят кометите в еволюцията на планетите, водата на Земята, а може би дори и на живота на нашата планета.

Източник: www.esa.int

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови